NOVI SAD – Svečana akademija povodom obeležavanja 25 godina rada fondacije „Privrednik“ u Novom Sadu i prijema nove generacije stipendista održana je u Studiju M u prisustvu brojnih zvanica, među kojima su bili Njegovo Preosveštenstvo Mitropolit zagrebački i ljubljanski gospodin dr Porfirije, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.
 
– Drago mi je što prisustvujem prijemu 25. generacije stipendista Fondacije „Privrednik“ kojoj je Grad partner. O značaju njenog rada dovoljno govore broj studeneta kojima su pomogli, ali i imena dobrotvora. Grad Novi Sad će nastaviti da im pruža podršku jer je ulaganje u mlade ljude ulaganje u budućnost – rekao je Milorad Radojević.
 
Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević čestitao je Fondaciji 25 godina trajanja u Novom Sadu naglasivši da ta organizacija baštini neprolazne vrednosti rada, štedljivosti i pomaganja onima koji žele da se obrazuju.
 
Upravitelj Fondacije prof. dr Jova Radić rekao je da ove godine Fondacija prima 160 stipendista i to na osnovu konkursa.
 
– Svi imaju odličan uspeh, a cenimo i socijalne prilike porodica iz kojih dolaze. Fondacija se isključivo finansira iz privatnih izvora, a Grad Novi Sad je jedini donator van tih okvira na čemu smo mu vrlo zahvalni. Fondacija će  proširiti svoju delatnost  na područje Republike Srpske kao i u delovima Federacije BiH u kojima živi srpski narod. Imaćemo centre u Novom Sadu, Zagrebu i Banjaluci, a posle nove godine formiraćemo zajedničku instituciju i to će biti Savet fondacija sa sedištem u Beogradu. U radu Saveta učestvovaće javne ličnosti kako bi privukli veći broj donatora s ciljm da pomognemo školovanje darovite i siromašne dece – istakao je Jova Radić.
 
Srpsko privredno društvo „Privrednik“ je jedna od najvećih živih zadužbina sa prosvetno-privrednim karakterom naše novije istorije, koju je krajem devetnaestog veka osnovao Vladimir Matijević. „Privrednik“ je okupljao darovitu i siromašnu decu, iz svih krajeva gde je živeo srpski narod, upućujući ih na školovanje, a kasnije im pomagao da otvore svoje samostalne radnje i započnu sopstveni posao. Donatori „Privrednika“ između ostalih bili su Mihajlo Pupin, Nikola Tesla i Jovan Cvijić. Rukovodeći se plemenitom i korisnom idejom, rad „Privrednika“ je obnovljen januara 1993. godine u Novom Sadu.