BEOGRAD – Bezbednosna situacija na Kosmetu je relativno stabilna, ali veoma složena i osetljiva i postoje ozbiljni pokazatelji mogućnosti pogoršanja stabilnosti i narušavanja bezbednosti srpskog naroda, saopšteno je danas posle sednice Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, koja je bila zatvorena za javnost.

Predsednik Odbora Milovan Drecun, kako se navodi, u skladu sa odredbama Poslovnika Narodne skupštine, u saopštenju je naveo da je Odbor razmotrio Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, BIA, VOA i VBA o bezbednosnoj situaciji na Kosmetu.

Odbor je konstatovao da su moguće nove jednostrane akcije Prištine koje mogu da ugroze bezbednost Srba, a stalni bezbednosni rizik predstavlja stalno nastojanje Prištine da pod svoju kontrolu stavi sever Kosmeta. Kao neprihvatljivo i krajnje destabilizujuće ocenjeno je planirano transformisanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u “Vojsku Prištine” i pritisak koji se vrši na pojedince iz redova srpskog naroda da se pridruže ili ostanu u toj formaciji.

FoNet