NOVI SAD – Drugi Simpozijum Doma zdravlja „Novi Sad“, na temu „Uticaj na faktore rizika – najmoćnija tehnologija primene zdravstvene zaštite“ održan je danas u amfiteatru SPC „Vojvodina“. Simpozijum je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije i realizuje se u okviru programa kontinuirane edukacije, a prisutne zdravstvene radnike iz vojvođanskih ustanova primarne zdravstvene zaštite pozdravio je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat.

Naši lekari su dobri stručnjaci koji ostvaruju izuzetne rezultate i mogu mnogo da pruže, iako nemaju opremu i uslove rada kao njihove kolege iz inostranstva. Zato je veoma važno da zdravstveni radnici raspolažu informacijama i budu upoznati sa savremenim tokovima lečenja. Grad Novi Sad prepoznaje značaj ovakvih edukacija i nastaviće da ih podržava- izjavio je prof. dr Zoltan Horvat.

On je dodao da Grad vodi računa o primarnoj zdravstvenoj zaštiti Novosađana i da su, pored izgradnje novog objekta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ove godine uložena i značajna sredstva u Dom zdravlja, kako u opremu tako i u rekonstrukciju.

Završena je rekonstrukcija objekta u Kisaču, uskoro će biti završen i objekat u Zmaj Ognjena Vuka, a planiramo i kompletnu rekonstrukciju Doma zdravlja na Limanu, čiji će deo usluga biti premešten u objekat u Vršačkoj koji ćemo takođe renovirati. Imamo plan da se u objektu u Vase Stajića organizuju sve usluge namenjene trudnicama, a treba spomenuti i da će Novosađankama uskoro na raspolaganju biti i novi mamograf. Bliži nam se i početak najvećeg projekta ove ustanove, a to je izgradnja novog objekta Doma zdravlja na Adicama– objasnio je prof. dr Horvat.

Direktor Doma zdravlja „Novi Sad“ prim. dr Veselin Bojat je izrazio zadovoljstvo što ta ustanova sprovodi kontinuitet i što i ove godine organizuje Simpozijum čiji je cilj izveštavanje i pokretanje diskusije o najaktuelnijim temama iz oblasti zdravstvene zaštite.

Prevencija bolesti je najbolje i najjeftinije rešenje za svakog čoveka i naš osnovni zadatak. Primarna zdravstvena zaštita u Vojvodini je dobro organizovana i mislim da može da predstavlja dobar primer ostalim delovima naše države. Nadam se da ćemo naradne godine okupiti više direktora vojvođanskih Domova zdravlja, kako bi zajedno definisali probleme sa kojima se suočavamo i pokrenuli inicijative koje bi predstavili nadležnima. Ovom prilikom želim da se zahvalim Gradu koji je i ove godine omogućio da se oprema u Domu zdravlja značajno obnovi, da naši sugrađani imaju vrhunsku dijagnostiku i da se smanje liste čekanja – istakao je prim. dr Veselin Bojat.