NOVI SAD – Ako ste ikada putovali i svratili u neki pub u svetu, mogli ste videti kako ih odlikuje specifičan šarm, autentičan enterijer, opuštena atmosfera, dugačak šank, sijaset vrsta piva i kvalitetna muzika.

Jedan takav osmislio je Goran Gvozdenović, vlasnik paba „Dva psa“ u strogom centru grada, s namerom da Novosađanima priušti mogućnost da se na tren osete poput junaka Del Boja i Rodnija iz Londona, dok piju izvrsnu kafu, 40 vrsta čajeva, litre i litre piva, a sve u više nego prijatnoj komšijskoj atmosferi, praćenoj laganom muzikom.

S radija dopire Šade, mirno je i opušteno, sa jednog kraja lokala čuju se glasovi mladića koji igraju karte, u ćošku sedi zaljubljen par, dok u drugom uglu veliko društvo zbija šale. I nije važno ko su, ni čime se bave, šta su obukli, dok god se dobro zabavljaju.

Na zidu visi polica sa knjigama Perl Bak, fotografije grandioznih glumaca američke scene, sve u drvetu, kao i pult DJ-a s kog pravi zabavnu rok atmosferu svakog petka, dok se subotom čuje haus, a vi se smeštate u udobne fotelje, neke čak i iz 18. veka, da biste zaigrali partiju šaha ili neku drugu društvenu igru. Pun topline i s ljubavlju rađen, „Pub 2 psa“ odiše pristojnošću.

Kada poželi da pobegne od kafanskog života, vlasnik Goran odlazi na obronke Fruške gore, gde s porodicom gaji zdrave organske proizvode – kivi, grožđe i smokve, a odnedavno je i samouki pčelar, s čijim blagodetima je upoznao porodicu, pa mu neretko pomažu kada treba da se vrca med.

Kada su nam se u planinsku kućicu uselile pčele, posmatrao sam pune dve godine njihov razvoj, pročitao sijaset knjiga o toj temi i zainteresovao se za proizvodnju meda. Danas imam svoj čarobni proizvod bez kojeg ne mogu da započnem dan, što preporučujem vašim čitaocima – med, uz limun i mlaku vodu. Med bez bojazni mogu da prodam ili poklonim prijateljima jer je bez sirupa, aditiva i boja, potpuno prirodan i zdrav. Ujedno, pomažu mi supruga i ćerke, a kvalitetno vreme provedeno s njima u prirodi, zaista nema cenu!

Strastveni zaljubljenik u motor, Gvozdenović otkriva da obožava Srbiju istražujući njene skrivene lepote.

Video sam čari naše zemlje iz sasvim drugog ugla, vozeći dvotočkaš, zaustavljajući se na mestima koja lako zaobiđemo i uvideo raj, pa bih svakom preporučio Rajačke pivnice, Krupanjsko vrelo, manastire i vidikovce Ovčarsko- kablarske klisure i svakako našu preksrasnu Frušku goru.

Ovaj porodični čovek tvrdi da je danas teško biti ugostitelj, ali da su Novosađani kao gosti veoma prijatni.

Nemam problem s pijanom i nekulturnom masom, jer zaista ovde dolaze uljudni.

Da je nadaleko poznat po dnevnim žurkama za doček Nove godine, potvrđuju oni koji svoj sto rezervišu još u avgustu.

Ugodna i prijatna atmosfera kao imperativ razlog je zbog kog je  pab “Dva psa“ postao  idealno mesto na kojem su svi Novosađani jednaki!

 

Autor: Nikea Vučetić