NOVI SAD – Delegacija Gradskog odbora Srpske radikalne stranke, predvođena odborničkom grupom srpskih radikala u Skupštini Grada Novog Sada, povodom velikog jubileja, 100. godina od oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, položila je danas venac na spomen – krst posvećen ratnicima 1912 – 1918. godine, u porti Uspenske crkve u Novom Sadu i odala počast oslobodiocima.

„Deveti novembar je zlatnim slovima upisan u istoriju Novog Sada. To je dan za ponos, večnu slavu i pomen. Na današnji dan, pre 100 godina, u naš grad je konačno stigla vekovima čekana sloboda. Slobodu je donela junačka, oslobodilačka srpska vojska. Istorija piše, da je na pojutarje Mitrovdana, konjički eskadron Dunavske divizije, na čelu sa majorom Vojislavom Bugarskim umarširao i doneo slobodu u naš grad. Vojvoda Petar Bojović, pukovnik Dragoljub Milojević i major Vojislav Bugarski, koji su rukovodili Trećom armijom i Dunavskom divizijom u oslobađanju našeg grada, sa svojim vojnicima zaslužili su neprolaznu slavu i zahvalnost. Srpska radikalna stranka čuva od zaborava uspomenu na ovaj veliki dan i odaje počast, slavu i večitu zahvalnost svim ratnicima koji su položili živote na oltar otadžbine u Balkanskim i Prvom svetskom ratu i koji su učestvovali u oslobodilačkim borbama za Novi Sad.“ – izjavio je Đurađ Jakšić, predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Novi Sad.

Jakšić je istakao, da je junačka srpska vojska, posle albanske golgote i proboja Solunskog fronta, nezaustavljivo oslobađala grad za gradom širom srpske Vojvodine i na taj način stvorila uslove za održavanje Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena u Novom Sadu, 25. novembra 1918. godine.
„Istorijskim odlukama Rumske skupštine, 24. novembra i Velike narodne skupštine u Novom Sadu, 25. novembra. 1918. godine, o prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, dosanjan je viševekovni san Srba sa ovih prostora, da žive u jedinstvenoj srpskoj državi. Srpska radikalna stranka sa ponosom evocira uspomene na slavne novembarske dane iz 1918. godine. Novi Sade, neka ti je na radost i na ponos prvi vek slobode!“ – zaključio je Đurađ Jakšić.