NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, razgovarali su danas sa delegacijom kineske provincije Guejdzou, koja boravi u poseti AP Vojvodini.

Sagovornici su iskazali poseban interes na planu ostvarivanja saradnje dve pokrajine u projektima koji bi bili realizovani u oblasti vodoprivrede, otpadnih voda i zaštite životne sredine.

Dr Radojević je izrazio zadovoljstvo što, u okviru strateškog partnerstva i prijateljskih odnosa Republike Srbije i NR Kine, jačaju partnerstva između AP Vojvodine i kineskih provincija. On je izneo uverenje da je današnja poseta još jedan korak ka unapređivanju ovih odnosa, kao i šansa za dogovor konkretne saradnje i nove investicije, posebno na planu unapređivanja poljoprivrede, i rešavanja ekoloških problema i zaštite životne sredine.

Posebna prilika za saradnju dve pokrajine, na ovom sastanku, viđena je u oblasti prečišćavanja voda. Predstavnici kineske provincije Guejdzou, iskazali su spremnost za investiranje u ovoj oblasti u našoj pokrajini.

Sekretar Galić je naveo da postojeći tretman komunalnih otpadnih voda ne odgovara potrebama, i da je ulaganje u postrojenja za prečišćavanje značajan cilj, posebno kada se osvrnemo na veće gradove u Vojvodini i industrijska postrojenja koja nemaju rešeno ovo pitanje. On je podsetio da je naša zemlja u obavezi zbog prilagođavanje standardima EU, da u zaštitu životne sredine u narednom periodu uloži značajne napore i sredstva. Zato bi saradnja sa kineskom provincijom Guejdzou bila višestruko korisna.

Zamenik direktora za zaštitu životne sredine Provincije Guejdzou, Čen Čeng uputio je poziv članovima Pokrajinske vlade za posetu, kako bi se današnji razgovori mogli konkretizovati.