Ako volite da grickate semenke bundeve, niste ni svesni koju uslugu činite svom organizmu.
Zahvaljujući bogatstvu minerala poput magnezijuma i cinka, zdravih masnoća biljnog porekla i vlakana, imaju brojne zdravstvene prednosti – jačaju imunitet i sprečavaju prehladu i grip, čuvaju srce i omogućavaju kvalitetniji san.
- Za jači imunitet – nepečene semenke bundeve su bogat izvor cinka, minerala koji je neophodan za jačanje odbrambenih sposobnosti našeg organizma. Cink je sastojak brojnih sirupa za poboljšanje imuniteta i često se koristi kao suplement ishrani u sezoni prehlada i gripa, kako bi sprečio prodor virusa.
- Za bolji san – Visok sadržaj magnezijuma kao i aminokiseline – triptofan, koju telo pretvara u hormon sna melatonin, čine bundevine semenke pravim malim zelenim pilulama za spavanje.
- Za zdravo srce – Sirove semenke su među najboljim izvorima biljnih omega masnih kiselina koje su poznati kao čuvari zdravlja srca.
- Šta je golica? Ako se pitate koja je razlika između golice i klasičnih semenki bundeve – golica je posebna vrsta bundeve i nema ljusku. Kada je reč o zdravstvenim koristima, nema razlike.