Serijal RTV “Prisajedinjenje 1918. godine – Svedoci istorije”: Dr Stipan Matijević

SUBOTICA – Doktor Stipan Matijević prvi je u Subotici javno progovorio narodnim jezikom. Na zaprepašćenje mađarskih vlasti i oduševljenje Bunjevaca i Srba! Taj istorijski događaj, čije tekovine i danas baštinimo, desio se na poslednjoj sednici mađarskog Gradskog veća Subotice, održanoj 11. novembra 1918. godine, gde je govorio kao jedan od delegata Srpsko-bunjevačkog narodnog veća.

“Kako su zažarena bila lica bunjevačkih i srpskih skupštinara, kad su posle vekovnih borbi začuli našu reč na Skupštini”, zapisao je u svom dnevniku “Događaji koji su se odigrali u Subotici za vreme mojeg javnog delovanja od 10. novembra 1918. do 20. maja 1920. godine”.

A nakon toga, sa bine koja je bila postavljena ispred Gradske biblioteke, dr Stipan Matijević obratio se i okupljenom narodu. Toga se s ponosom seća Matijevićeva unuka Emilija Marjanov, kćerka njegovog jedinog sina Lazara. Sačuvala je mnoge spise koji svedoče o događajima značajnim za lični i porodični život, ali i za slobodu Subotice izvojevanu 1918. godine i prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

RTV (Rada Stajić)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *