BEOGRAD – Energetska nezavisnost i sigurnost, kako građana tako i privrede, od ogromnog je značaja za četiri opštine na severu Kosova i Metohije i vest da Elektromreža Srbije ostaje na KiM donela je olakšanje Srbima, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić. Simić je za RTS nazvao ogromnom i značajnom pobedom koja je ostvarena u Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO). On je podsetio na situaciju iz 2009. godine kada su energetski zavisili od Prištine.

“To je situacija u kojoj smo umalo bili blizu humanitarne katastrofe kada je višednevnim isključenjem Priština pokušala da Srbe stavi u nemoguće uslove za život. Zato je ova vest sa radošću dočekana među građanima na severu Kosova i Metohije”, rekao je Simić.

Simić je, povodom uvođenja carine od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, rekao da poruka koju smo čuli od predsednika Aleksandra Vučića posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel daje nadu da će se “ova sramna i jednostrana odluka ubrzo povući”.

On je ukazao da ta odluka nanosi ogromnu štetu, kako Srbima na KiM, tako i svim građanima koji žive na ovim prostorima jer je jednom političkom odlukom cena osnovnih životnih namirnica skočila za 10 odsto.

Tanjug