NOVI SAD – Slava Grada Novog Sada – Đurđic svečano je obeležena u Gradskoj kući u prisustvu brojnih zvanica i predstavnika verskih zajednica. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević učestvovao je u ceremoniji sečenja slavskog kolača i blagosiljanja slavskog žita, nakon čega je besedu održao Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački, somborski i segedinski gospodin Irinej uz sasluženje Episkopa mohačkog Isihija i novosadskog sveštenstva.

– Bez obzira na to da li idete u crkvu ili ne, i kojoj religiji, naciji pripadate, Sveti Đorđe je zaštitnik Grada Novog Sada i svih nas koji u njemu živimo. Veliki grad sa bogatom tradicijom i kulturom, kojeg karakteriše jedinstvo različitosti, treba da ima svog zaštitnika. Moja poruka je da verujemo u svoje ciljeve i da se za bolju budućnost borimo starim zanatima, ali i savremenim tehnologijama. Da radimo na tome da više ljudi dođe u Novi Sad, nego što iz njega odlazi, i da svi živimo složno, kao velika porodica. Za mene je ovo praznik ljubavi, za koju je Patrijarh Pavle rekao da je najveća stvar na svetu, jer se jedino ljubav deljenjem uvećava. Zato treba da budemo dobre komšije, dobri Novosađani i da volimo svoj grad – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da su sve tradicionalne verske zajednice konsenzusom donele odluku da Đurđic bude slava Grada Novog Sada.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević postao je novi kum slave Grada Novog Sada i tom prilikom naglasio da je to za njega velika čast.

– Pored toga što je grad kulture u kojem je sedište veoma važnih institucija, Novi Sad je najpre poznat po ljudima širokog srca i kao otvorena sredina u kojoj ima mesta za sve – rekao je Milićević i poželeo da se Novi Sad razvija u svakom smislu.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački, somborski i segedinski gospodin Irinej u svom obraćanju naglasio je da je lik Svetog Georgija prihvatljiv za sve hrišćane ali i za pripadnike drugih konfesija.

– Vreme rovova i podela među ljudima je jednako usmerno protiv svih nas, jer je budućnost u slozi, ljubavi i zajedničkom životu – kazao je Episkop Irinej i obavestio prisutne da je na njegov predlog, Sveti sinod na čelu sa Njegovom svetošću Patrijarhom, odlikovao gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i odbornika gradske i poslanika pokrajinske skupštine Đurađa Jakšića, ordenom svetog Simeona Mirotočivoga.