NOVI SAD – Povodom veka od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena i donošenja istorijske odluke o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, više stotina srpskih radikala, predvođenih pokrajinskim poslanicima, sa državnim i stranačkim zastavama prošlo je ulicama Novog Sada. Srpska radikalna stranka položila je venac na spomenik Jaši Tomiću i na spomen – ploču na zgradi u kojoj je održana Velika narodna skupština.

„Veličanstveno, besmrtno delo naših slavnih predaka ne bledi ni danas, posle jednog veka od istorijskih odluka Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu o prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje matičnoj srpskoj državi. Ono je jednako sjajno i veličanstveno danas, kao i te 1918. godine. Posle albanske golgote i proboja Solunskog fronta junačka srpska vojska je u nezaustavljivom naletu oslobađala grad za gradom širom srpske Vojvodine donoseći slobodu srpskom, ali i bunjevačkom, slovačkom, šokačkom, rusinskom i svim drugim narodima. Ključnu političku ulogu u istorijskim događajima iz novembra 1918. godine, odigrali su srpski radikali na čelu sa velikim narodnim tribunom Jašom Tomićem. Odluke Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu su naša, radikalska tekovina i mi smo na nju ponosni, ljubomorno je čuvamo. Zahvaljujući čvrstom, odlučnom i nepokolebljivom stavu Jaše Tomića da “prvo treba obući srpsku košulju, a potom, eventualno, jugoslovenski kaput”, izbegnuta je velika tragedija, koja bi, neminovno, zadesila srpski narod na ovim prostorima tokom 20. veka. Da ne beše Jaše i radikala, ovi prostori danas sigurno ne bi bili u sastavu Republike Srbije.

I danas, gotovo vek posle njegove smrti, falsifikujući istorijske činjenice na sve načine nastoje da diskredituju Jašu Tomića. Smeta im Jaša, kao simbol srpske Vojvodine, smeta im kao simbol prisajedinjenja Bačke, Baranje, Banata i Srema matičnoj srpskoj državi. Mi, srpski radikali, smo ponosni što baštinimo tradiciju srpskih radikala Jaše Tomića i na nama je zadatak da odbranimo tekovine naših slavnih predaka i sačuvamo srpsku Vojvodinu u okviru srpske države. Neka je slava junačkom srpskom sinu Jaši Tomiću i njegovom besmrtnom delu.” – rekao je ispred spomenika Jaše Tomića, Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini AP Vojvodine.

U Dunavskoj ulici, ispred kuće u kojoj je rođena Milica Tomić, kćerka Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, prisutnima se obratila Marina Nedeljković, odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.
„Istorija pamti da su na dan Velike narodne skuštine, pre tačno sto godina, žene prvi put u modernoj Evropi imale prava glasa i političkog odlučivanja. Teza da je jedna od njih, Milica Jaše Tomić, tobože bila „feminističko-emancipatorska aktivistkinja“ i „borkinja“ je jedan od najvećih istorijskih falsifikata koji se ovih dana volšebno potura javnosti. Milica jeste bila vanvremenski borac za opismenjavanje i emancipaciju žena, ali je to, pre svega rame uz rame sa svojim suprugom Jašom, činila u duhu težnji ka nacionalnom oslobođenju i ujedinjenju ovih krajeva sa maticom Srbijom. Svrstavanje Tomićeve u isti koš sa današnjim predstavnicima feminističkog prozapadnog pokreta i ozloglašenih nevladinih organizacija predstavlja obično ruganje sa istorijom i tradicijom, kako grada Novog Sada, tako i srpskog naroda. “ – istakla je Marina Nedeljković.

„Imena 757 delegata na Velikoj narodnoj skupštini su zlatnim slovima upisana istoriju ovih prostora. Odlukama Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu, srpski narod severno od Save i Dunava, konačno je skinuo austrougarski jaram, dočekao slobodu i dosanjao viševekovni san o životu u jedinstvenoj srpskoj državi. Srpska radikalna stranka se oštro protivi neukom, nespretnom i na bazi istorijskog falsifikata zasnovanom predlogu, kojim se 25. novembar promoviše u nekakav Dan Vojvodine. Mi predlažemo da se 24. i 25. novembar utvrde za državni praznik, kao Dani prisajedinjenja, jer odluke donete na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini po svom značaju prevazilaze okvire regionalne autonomije, to su odluke od nacionalnog, državnog značaja. Srpska radikalna stranka zahteva da se ispravi istorijska nepravda prema bratskom bunjevačkom narodu, stavljanjem van snage sramnog asimilatorskog akta iz 1945. godine, kojim su Bunjevci i Šokci prisilno pretvarani u Hrvate. Po ugledu na slavne novembarske dane iz 1918. godine, Srpska radikalna stranka je uverena da će uskoro doći generacija koja će osloboditi Kosovo i Metohiju, prisajediniti Republiku Srpsku i Crnu Goru, mi sanjamo o danu kada će Republika Srpska Krajina ponovo biti najzapadnija srpska država. Neka živi veličanstveno delo naših slavnih predaka na mnogaja leta.“ – poručio je Đurađ Jakšić na Trgu slobode, ispred zgrade u kojoj je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena.