BEOGRAD – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastao se u četvrtak u Istanbulu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i izneo mu jasan stav Sabora Srpske pravoslavne crkve o neophodnosti održavanja svepravoslavnog sabora. Kako prenosi “Kurir”, na takvom skupu bio bi rešen problem nastao sa idejom autokefalnosti Ukrajinske crkve, ali i mnoga druga nerešena pitanja u pravoslavlju. Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk ocenio je tim povodom da je SPC osvetlala obraz.

“Zaista smo jednoglasni o tom pitanju. SPC se opredelila prema onome što ona drži da je istina i smatra da je ovo velika rana na telu pravoslavlja i učiniće sve što može da se ta rana zaceli. Mislim da je poseta mitropolilta Amfilohija carigradskom patrijarhu apsolutno na liniji te želje, težnje i aktivnosti SPC”, rekao je episkop Jovan za “Kurir”.

List podseća da je sveti arhijerejski Sabor SPC nakon zasedanja saopštio da je odluka Carigradske patrijaršije kojom se daje autokefalnost crkvi u Ukrajini, neutemeljena, a “odluka o rehabilitaciji raskolničkih grupa neprihvatljiva”.

Tanjug, Kurir