Svečana akademija povodom slave Grada Novog Sada – Đurđica

NOVI SAD – Svečana akademija povodom slave Grada Novog Sada – Đurđic, održana je sinoć u Studiju M, a prisutnima su se obratili Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Pre nešto više od deset godina sve tradicionalne verske zajednice su konsenzusom donele odluku da Đurđic bude slava Grada Novog Sada, i mi se, kao velika, raznolika porodica okupljamo da je obeležimo. Novembar je mesec velikih datuma, a posebno ove 2018. godine kada obeležavamo 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu. Srpska vojska je donela slobodu svim južno-slovenskim narodima i naše potomke moramo o tome učiti. Za nas su 9.,11. i 25. novembar značajni datumi, a naši preci su doneli mudru odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ne smemo te datume zaboraviti, i moramo reagovati na pokušaje revizije istorijskih činjenica. Naša država stalno prolazi kroz različita iskušenja, to moramo prihvatiti i pokazati duhovnu snagu i političku zrelost. Nadam se da ćemo sutra zajedno proslaviti našeg zaštitnika i da ćemo se još dugo okupljati oko ikone u slobodi koju su za nas izvojevali naši preci, skupo je plativši”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

U programu Svečane akademije, koju je organizovala Pravoslavna eparhija bačka, Crkvena opština novosadska, učestvovali su Hor Gimnazije ”Jovan Jovanović Zmaj” i Hor škole pojanja pri Crkvenoj opštini novosadskoj ”Sveti Jovan Damaskin”.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *