Svečano otvoren 21. Pančevački Jazz Festival

PANČEVO – 21. Pančevački džez festival u organizaciji Kulturnog centra Pančeva počeo je sinoć i traje do nedelje 4. novembra. U okviru četiri festivalska dana nastupiće 8 vrhunskih sastava iz Austrije, Italije, Mađarske, Izraela, Amerike i Srbije…

Pančevački džez festival koji se održava 21. put i ove godine okupio je poznata imena evropske i američke džez scene.

Prve festivalske večeri nastupio je trombonista Đanluka Petrela jedan od najznačajnijih italijanskih džez muzičara zajedno sa vibrafonistom Paskvaleom Mirom i bubnjarom Mikeleom Rabiom.

Pančevačka publika imala je priliku da čuje i bečki trio Cafe Drechsler koji se predstavio povratničkim albumom.

U okviru pratećeg programa festivla u Foajeu Kulturnog centra priređena je i izložba fotografija Džona Votsona.

“Ovo je samo deo velike kolekcije stvarane mnogo godina. Ima i fotografija sa festivala u Pančevu gde sam prvi put došao pre četiri godine i video zaista sjajne umetnike”, kazao je Votson.

Ulrih Dreksler, član bečkog tria poznatog po kombinovanju elektronske i akustične muzike, istakao je da improvizacija i miksovanje muzičkih žanrova predstavljaju način da mlađim generacijama približi džez muziku.

“Takva vrsta razvoja u muzici postoji poslednjih dvadesetak godina. Do tad su generacije slušale samo akustičnu muziku jer je ona bila pogodna za igru. Odjednom se pojavio jedan bend sa bubnjevima, basom i saksofonom, i počeo da svira nešto što u tom trenutku niko nije razumeo ali je privuklo ljude, jer je u pitanju muzika koja nudi odličan ritam za igru. Danas postoji mnogo takvih bendova širom planete jer ljudi vole dobro da se provode, i vole kvalitetnu zabavu”, kazao je on.

Prema rečima Mikela Rabije, ono što je obeležilo nastup italijanskog tria Petrela, Mira i Rabia je improvizacija, koja im predstavlja najveće zadovoljstvo.

“S obzirom na to da smo nas trojica već sarađivali, očekujem da će i naša muzika večeras prirodno “teći”. Pošto nismo bili u mogućnosti da vežbamo pred ovaj nastup, na moju veliku radost, mi ćemo improvizovati, jer scena i jeste otvoren prostor za kreativno stvaranje”, saopštio je Mikela.

U sklopu pratećeg programa 21. Pančevačkog jazz festivala, otvorena je izložba fotografija “The Jazz Moment” istaknutog britanskog fotografa, Džona Votsona. U okviru Jam Session-a u Foajeu nastupili su mladi muzičari Rastko Obradović, klavir, Miloš Čolović, kontrabas i Bogdan Đurđević, bubnjevi.

Večeras, u petak, 2. novembra, nastupiće Krištof Bačo Triad iz Mađarske, kao primer uspešnih, modernih, evropskih džez muzičara, i džez ikona Rudreš Mahantapa sa svojim sastavom Indo-Pak Coalition iz Sjedinjenih Američkih Država. Dragan Ćalina, Luka Ignjatović, Boris Šainović i Peđa Milutinović, nastupiće u okviru Jazz Session-a nakon završetka glavnog programa.

Pančevački džez festival traje do nedelje, a podržan je od strane Republičkog ministarstva za kulturu, kao i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *