KIKINDA – Pre tačno jednog veka, u Kikindu, zajedno sa srpskom vojskom, stigla je sloboda i to je ono što nikada ne smemo da zaboravimo“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na svečanoj akademiji „100 godina slobode – stogodišnjica Kikinde u Srbiji“, koja je održana večeras u Narodnom pozorištu u tom gradu.

Obeležavanje dana oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu, kako je naveo, prilika je da se setimo svih onih koju su 1918. godine izvojevali nezaboravnu i istorijski izuzetno važnu pobedu, kojom je označen kraj jedne i početak druge istorijske epohe – epohe slobode i ravnopravnosti.

„Stogodišnjicu slobode, s ponosom na naše velikane i njihovo neprolazno delo, zajedno ćemo obeležiti i nizom manifestacija koje povodom 100 godina od istorijskog prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji, Pokrajinska vlada organizuje 24. i 25. novembra u Novom Sadu“, kazao je predsednik Mirović.

Snaga naše budućnosti, dodao je on, treba da se zasniva na načelima koja su nam ostavili naši preci, a to su načelo slobode, za koju smo se pre sto godina izborili, načelo zajedništva i ravnopravnosti.

„Ta tri načela su ona koja su temeljem odluka iz 1918. godine trasirala put za naredne vekove i tih načela moramo da se držimo i u budućnosti“, istakao je predsednik Pokrajinske vlade.

Predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković izjavila je da je ovo godina velikih jubileja, kada slavimo pobedu u Velikom ratu i Prisajedinjenje Baranje, Bačke, Banata i Srema Kraljevini Srbiji, ali, kako je istakla, odajemo i počast junacima koji su doneli slobodu, ostvarenje viševekovnog sna i time ispisali najslavnije stranice naše istorije.

„Na današnji dan pre sto godina u grad je stigao bataljon, na čelu sa pukovnikom Dragutinom Ristićem, koji je Kikindi doneo slobodu i nezavisnost i danas taj događaj dostojanstveno obeležavamo“, rekao je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.