NOVI SAD – U organizaciji Centra za društvenu stabilnost, danas u 19 časova, u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada održaće se tribina “100 godina od prisajedinjenja 1918-2018”. Moderator tribine je Ognjen Karanović, direktor CZDS i istoričar.

Centar za društvenu stabilnost se pridružuje impozantnim naporima državnih organa Republike Srbije, ustanova srpske nauke, umetnosti, prosvete i, uopšte kulture u našoj zemlji, u nameri da kao društvo u celini na dostojanstven način obeležimo veliki jubilej – jedan vek od Prisajedinjenja Srema, Bačke, banata i Baranje Kraljevini Srbiji, koji naša država, putem prigodnih programa obeležava krajem novembra 2018. godine.

U istorijatu ovih prostranstava, kao i u istoriji srpskog naroda, jubilej višegodišnjice, pa i stogodišnjice određenog istorijskog događaja, uglavnom poseduje određene, veoma specifične karakteristike, koje se obično ogledaju u činjenici da nakon više decenija, kao i posle jednog stoleća, rezultati istorijskih događaja, stanja i procesa iz prošlosti, ne opstanu do dana kada bi trebalo da bude obeležen taj njihov jubilej.

RTV