NOVI SAD – U organizaciji Centra za društvenu stabilnost, danas u 19 časova, u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada održaće se tribina “100 godina od prisajedinjenja 1918-2018”. Moderator tribine je Ognjen Karanović, direktor CZDS i istoričar. Centar za društvenu stabilnost se pridružuje impozantnim naporima državnih organa Republike Srbije, ustanova srpske nauke, umetnosti, prosvete i, uopšte kulture u našoj zemlji, u nameri da kao društvo u celini na dostojanstven način obeležimo veliki jubilej – jedan vek od Prisajedinjenja Srema, Bačke, banata i Baranje Kraljevini Srbiji, koji naša država, putem prigodnih programa obeležava krajem novembra 2018. godine.

U istorijatu ovih prostranstava, kao i u istoriji srpskog naroda, jubilej višegodišnjice, pa i stogodišnjice određenog istorijskog događaja, uglavnom poseduje određene, veoma specifične karakteristike, koje se obično ogledaju u činjenici da nakon više decenija, kao i posle jednog stoleća, rezultati istorijskih događaja, stanja i procesa iz prošlosti, ne opstanu do dana kada bi trebalo da bude obeležen taj njihov jubilej.

Prisajedinjenje današnjih prostora Vojvodine matici Srbiji od pre jednog veka predstavlja grandiozan uspeh višestoletne državotvorne misli prečanskih Srba i drugih nacionalnih zajednica u severnoj srpskoj pokrajini, koji se održao i nakon stotinu godina, ali koji danas predstavlja i jednu trajnu i neopozivu kategoriju savremene političke zbilje.

RTV