NOVI SAD – Učesnici i učesnice okruglog stola „Kreativno preduzetništvo u Vojvodini – aktuelni trenutak, perspektive i podrška“saglasni su u oceni da kreativne delatnosti u Vojvodini i Srbiji uključuju izuzetno vredan deo našeg društva i imaju veliki razvojni potencijal i značaj za zajednicu. Pozvali su predstavnike institucija (republičkih, pokrajinskih i gradskih) da planski i sistemski ulažu u krativne delatnosti – naročito u početnike i početnice u ovoj oblasti i to ne samo kroz subvencije, već i kroz permanentnu edukaciju, informisanje, povezivanje, ustupanje prostora za rad, promociju i slično.

Okrugli sto su 1. novembra partnerski organizovali Misija SMART, Firči Studio i Unija poslodavaca Vojvodine, sa namerom da na jednom mestu, u prostoru u kome se tokom 2018. godine organizuje NS Market (Firči Studiju), okupe stvaraoce/teljke i preduzetnike/ce, predstavnike/ce institucija koje pružaju podršku u ovoj oblasti i stručnjake/kinje koji u svom fokusu imaju kreativno preduzetništvo.

U uvodnom delu okruglog stola, u ime organizatora, obratili su se vlasnica Misije SMART Marija Srdić i predsednik UPV Stanko Krstin. U okviru tematskih izlaganja direktorka Klastera kreativnih industrija Vojvodine Tatjana Kalezić predstavila je programe i usluge Klastera i posebnu pažnju posvetila izazovima prelaska iz hobija u biznis. Direktorka Blumen group Nataša Pavlović Bujas govorila je o vrednosti ideje i dobiti koju privredi i društvu donose kreativne industrije. Direktorka Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije dr Hristina Mikić dala je širi okvir za razumevanje kreativnog preduzetništva i svim učesnicima okruglog stola poklonila svoju novu knjigu „Kreativno preduzetništvo – teorija i praksa“.

Branislav Bandić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu predstavio je aktuelne programe i konkurse namenjene kreativnoj privredi i pozvao učesnike/ce okruglog stola da predlozima doprinesu njihovom unapređenju. U debati su učešće uzeli i načelnik za privredu u Gradskoj upravi grada Novog Sada Saša Bilinović, koji je predstavio mogućnosti na lokalnom nivou, predsednik Udruženja zanatlija Novog Sada Slavko Novaković koji je apelovao na donošenje Zakona o zanatstvu i konačnom normativnom uređivanju ove važne privredne grane.

Pitanja, dileme ali i izazove sa kojima se suočavaju predstavili su neki od izlagača/ica NS Marketa i učesnici/ce događaja koji su u fazi donošenja odluke da zakorače u svet preduzetništva. Dogovoreno je da se saradnja nastavi u narednim danima i mesecima kao i da organizatori/ke i učesni/ci okruglog stola svoja zapažanja i predloge dostave pokrajinskim i gradskim institucijama.