Evo tri pozitivna procesa koja će se desiti ukoliko uneste ugljene hidrate neposredno nakon treninga; 

  1. Nagovorićete jetru da više luči insulin i da brže sklaldišti bilo šta što se nađe u tom trenutku u krvi, a ako igrate pametno, u krvi će vam biti aminokiseline iz proteina ili direktne aminokiseline u vidu suplementacije. Aminokisleine će, vođene insulinom, brže stići u treningom pokidan mišić i započeti oporavak.

       2. Brzo ćete nadoknaditi glikogen u mišićima, koji je potrošen, ili skoro, u toku treninga.

       3. Lučenjem insulina ćete automatski prekinuti lučenje kortizola koji je prisutan zbog stresa na treningu. Insulin i kortizol su obrnuto proporcionalni. Ako je jedan visok, drugi je nizak i obrnuto, Spuštanjem kortizola brže ćete započeti oporavak nakon treninga.

Da li ćete uneti ugljeni hidrat nakon treninga, treba da zavisi isključivo od vašeg cilja. Navedeni razlozi se odnose na osobe čiji je cilj isključivo izgradnja mišića ili performanse u nekom sportu. Ukoliko je primarni cilj ipak gubitak masnog tkiva, onda ova pravila ne moraju važiti.

Za online plan ishrane i sve savete u vezi ishrane posetite Instagram stranicu našeg stručnog saradnika za ishranu i fitness licni_trener_novi_sad