Vikend uz izložbu Percepcije

NOVI SAD – U okviru pratećeg programa izložbe Percepcije. Žena po meri društva? ovog petka i subote u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje zanimljiv program:

U petak, 23. novembra u 18.00 sati biće održano predavanje Virdžinija Vulf i pojam privatnog prostora prof. dr Vladislave Gordić Petković, anglistkinje i književne teoretičarke. Literarno delo Virdžinije Vulf Isidora Sekulić opisuje kao tanku mrežu životnih odnosa. Prividno se ne mičući iz klasne ljušture, Virdžinija Vulf ipak zatrese tu mrežu govorom o univerzalnim vrednostima, a intelektualna saglasja postavlja kao temelj nove društvene kaste. Čini se da tek dvadeseti vek razumeva važnost koju prostor doma ima za intelektualno i socijalno oblikovanje ličnosti, a da sa svešću o važnosti i moći prostora nastaje i potraga za fizičkim imeniteljem ženske privatnosti

U subotu, 24. novembra u 18.00 sati biće održano predavanje U susretu sa delom Katarine Ivanović Petra Petrovića, muzejskog savetnika.
Predavanje U susret sa delom Katarine Ivanović, kao jedno u nizu predavanja o životima i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica, biće posvećeno upoznavanju sa umetničkim radom Katarine Ivanović. Petar Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu, govoriće o prvoj srpskoj školovanoj slikarki. Katarina Ivanović se školovala u Beču i Minhenu, i u nasleđe ostavila veliki broj radova. Ostala je upamćena kao prva žena član Srpske Akademije nauka i umetnosti, i prva umetnica kojoj je nakon smrti organizovana izložba u Narodnom muzeju.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *