NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas 2. Sajam „Nauka za privredu“ na Novosadskom sajmu, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, s ciljem intenzivnijeg povezivanja nauke i privrede.

„Opredeljenje Pokrajinske vlade je da podrži naučna dostignuća i njihovu konkretnu primenu u privredi, čime se ubrzava ukupan ekonomski razvoj naše zemlje, koji je moguć samo uz nove tehnologije “, rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da Pokrajinska vlada podržava i sve naučne institute, koji svoja naučna dostignuća primenjuju u proizvodnim procesima, podsetivši da će sledeće godine biti otvoren Naučno – tehnološki park u Novom Sadu, kao i da će početi radovi na izgradnji zgrade Instituta Biosens.

„Zajedno sa novim Naučno-tehnološkim parkom, zgrada Instituta Biosens će biti neka vrsta krune Univerziteta u Novom Sadu kao jednog od najbrže rastućih univerziteta u ovom delu Evrope, a smisao svega toga je pronalaženje novih rešenja i tehnoloških postupaka koji će podstaći još brži ekonomski razvoj“, rekao je predsednik Mirović.

U fokusu ovogodišnjeg sajma je hrana, a istraživačke i naučne potencijale predstavlja Univerzitet u Novom Sadu, Institut „BioSens“, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Naučni Institut za prehrambene tehnologije i drugi.