NOVI SAD – Iako polako počinje da nas hvata euforija pred praznike, na PMF-u ne stajemo! Ovu godinu ispraćamo radno, ali veselo i interesantno. U subotu, 8. decembra organizujemo nekoliko akcija.

Dan otvorenih vrata Departmana za geografija, turizam i hotelijerstvo “Istražuj, putuj i uživaj!”
10.45h – Amfiteatar Mihajlo Pupin, zgrada Departmana za matematiku i informatiku/fiziku.

Studenti osnovnih i master studija iz svog ugla pričaju zašto su ponosni jer su studenti Departmana za geografija, turizam i hotelijerstvo i šta im je to sve lepog donelo i bilo od koristi za dalji napredak. Govoriće o svojim istraživačkim ekspedicijama, razmenama na kojima su bili i upoznali se sa drugim kulturama, zatim o studentskim udruženjima sa kojima često realizuju razne projekte, o volonterizmu i prilikama da rade praksu u hotelima sa 5* i da se takmiče na prestižnim međunarodnim takmičenjima.
Uz ova svedočanstva, priprema se i nekoliko radionica – o temama iz lovnog turizma, gastronomije i geoinformatike.

Novina je Prvi mini sajam turističkih regiona Srbije “Sa Srbijom na TI” u organizaciji studenata Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, u saradnji sa Udruženjem mladih istraživača “Branislav Bukurov” i organizacijom “Srbija za mlade”. Posebna zanimljivost je što će učesnici biti i čuveni TrippinSrbija i Thiago Ferreira.

TrippinSrbija je putujuća petorka, ustvari prvi i jedini isključivo domaći travel blog, nastao od iskrene želje da ekipa dugogodišnjih prijatelja nešto promeni u svojoj svakodnevnici i da ta promena ima odjeka i uticaja u sredini u kojoj živimo. U eri novih tehnologija, oni su prvi i za sada jedini domaći travel blog fokusiran isključivo na Srbiju. Poznati pod krilaticom “Nemaš izgovor, obiđi Srbiju” od 2016. predstavljaju svojevrsan autoritet, kada je u pitanju domaći turizam. Pod konceptom jedan dan – jednom mesečno prešli su do sada više od 12.000km i upisali na svoju mapu preko 150 lokaliteta.

Tijago Fereira je mladi Brazilac kojeg je ljubav dovela u Srbiju. U Beograd je stigao 2010. i odlučio da ostane ovde i sprovede svoju misiju: “Promocija Srbije i promena načina na koji je svet doživljava”. Govori srpski, piše ćirilicom, voli našu hranu a oduševljen je gostoprimstvom. Počeo je da promoviše Srbiju ne samo Brazilcima već i Srbima. U Srbiji je video veliki potencijal za razvoj turizma pa je počeo od svog bloga. Napravio je blog koji se zove ‘Bem- vindo a Sérvia’ što na srpskom znači “Dobrodošli u Srbiju” i na taj način predstavlja Srbiju Brazilcima. Trenutno je član udruženja “Srbija za mlade.” Srcem i verom, danas radi posao koji voli, u zemlji koju voli.

Više informacija za medije: Rastislav Stojsavljević, 069 358 71 78 i Sanja Kovačić 063 622 115.

6. HEMIJSKI VIKEND – „Saznaj, nauči, primeni!“
11.00h – Amfiteatar na Departmanu za biologiju i ekologiju.
Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, šestu godinu za redom organizuje Hemijski vikend. Manifestacija je prvenstveno osmišljena za đake završnih razreda srednje škole koji pokazuju posebno interesovanje za hemiju, biohemiju i teme iz oblasti zaštite životne sredine. Đaci će biti u prilici da se upoznaju sa zanimljivim temama iz nauke koje će biti predstavljene kroz niz interesantnih interaktivnih radionica. U saradnji sa predstavnicima privrede, radionice ćemo što više približiti temama iz prakse. Na ovaj način budućim studentima predstavljamo potencijal i perspektivu za zapošljavanje ukoliko odluče da upišu i završe neki od studijskih programa na ovom Departmanu.
Još jedan dan HEMIJSKI VIKEND biće 15. decembra! Prijave: putem maila infohemija@dh.uns.ac.rs
Više informacija za medije: Mirjana Radanović, 069 105 03 86.

BESPLATNE PRIPREME IZ MATEMATIKE I INFORMATIKE!
11.00 h – Amfiteatar 5, Departman za matematiku i informatiku.
Prethodna prijava nije potrebna.
Više informacija za medije: Goran Radojev, 064 16 98 992.

Polovinom decembra, Studenstki parlament i Savez studenata PMF-a organizuju tradicionalno kićenje PMF jelke – događaj u kom učestvuju i studenti i profesori, kakda se na posebno dizajnirane PMF ukrase ispisuju lične želje i kiti predivna jelka u holu fakulteta.
Više informacija za medije: Stefan Savanović, student prodekan 063 539 437.