Ne oklevaj, ne dremaj, već poklone spremaj

Čak i pošto znamo da je Deda Mraz izmišljen lik, svi mu se nasmešimo, volimo da ga vidimo, makar i na TV ekranu, a deci i dalje pričamo kako simpatični deka sa saonicama postoji.

Vraća nas u detinjstvo, podseća nas na bajke, a naravno da poklone volimo svi!

Pa kako se onda ne radovati Novoj godini i tom bucmastom čiki u crvenom odelu, s dugom bradom i glasom kojim pita:“Jeste bili dobri ove godine?“

I gle čuda! Svi smo bili dobri i svi zaslužujemo darove.

Novosadski reporter upoznao je jednog Deda Mraza. Zove se Dragan Kovačev, dolazi iz Kule, ne iz daleke Laponije i da – ima ogromno crveno odelo, veštački stomak, ogromnu belu bradu, braon čizme i uvek sa sobom nosi pregršt paketića.

Njegovo znaimanje je jednostavno Deda Mraz u zimskom periodu, a klovn u letnjem.

Koga je teže glumiti?

Teže je biti klovn jer imam puno šminke, a toplota učini svoje. Napuderišem se, namestim nos, pa ako šminka nije kvalitetna a ja dva sata moram da skakućem  po nesnosnim vrućinama, to ume da bude baš naporno. Deda Mraz, u koju god kuću da kroči, poslužen je kao kakav bitan gost.

Da li novije generacije dece veruju da postojiš?

Različite su reakcije. Stariji se obraduju, iako znaju da se iza odela krije običan mladić, a deca obožavaju da se fotkaju, da sednu u krilo, pevaju mi pesmice, glade mi bradu. Dečica od dve godine se uglavnom boje, dok tinejdžeri ne veruju u moje postojanje ali redovno uzmu poklon.

Kakve zahteve imaju roditelji kada te angažuju da obraduješ njihovu decu?

Postoje razne situacije, od toga da mi stave u gepek najnoviji i skupoceni telefon, do toga da žele da lupam na vrata, da se sakrijem, da pobegnem, da uđem na neka druga vrata a ne redovna, da im ne dam poklone dok nešto ne izrecituju…Zahteva je mnogo ali se trudim da svima udovoljim. Na kraju krajeva, za to sam plaćen.

Kako tvoji prijatelji gledaju na izbor posla?

Sjajno! Svi me zovu Deda Mraz! Kao klovn, imam svoju tačku s kojom nastupam na otvaranju butika, restorana, revija…

Koje rekvizite koristiš?

Balone i karte najviše.

Da li si doživeo neku neprijatnost kao Deda Mraz, pošto se očekuje da te svi vole?

Jedan dečak se toliko zaleteo ka meni da je zapeo, pao i raskrvario glavicu. To mi je bilo strašno. Srećom, ustao je i nastavio da hrli kako bih ga zagrlio.

Uviđaš li određene roditeljske greške prilikom izbora poklona?

Naravno, tačno se vidi ko je skromnijih primanja a ko preteruje s mnoštvo paketića, sa skupim poklonima, ali ja uvek kažem da svako treba raspolagati svojim novcem kako smatra da valja. Kada vidim da je dom skromniji, ne želim da naplatim svoje pojavljivanje.

Pitaju li te deca gde su ti irvasi?

Redovno. I ne samo to, još mi poklone šargarepe i kupus, kako bih ih nahranio. Ima i dece koja mi crtaju crteže, pišu pisma pa ja sve to ponesem kada i naredne godine dođem u istu kuću, jer kod koga god sam bio jednom, sigurno me pozovu opet!

 

Autor: Nikea Vučetić 

 

 

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *