Opere i filmska muzika u SNP-u

NOVI SAD – Pučinijevo delo “Boemi” koje više od 120 godina osvaja svetske pozornice, biće izvedeno u Srpskom narodnom pozorištu u sredu, 5. decembra, na sceni “Jovan Đorđević” u 19.00 časova. U prvim ovosezonskim Boemima, zajedno sa operskim solistima SNP-a, nastupiće mladi operski umetnici, kao gosti. Opera Boemi je na repertoaru SNP-a nakon godinu dana (poslednji put u oktobru 2017. godine) i biće izvedena još jedanput, u utorak, 18. decembra. 

„Ko mlad živi, život uživa, ali ko mari za sve to? Mladost brzo prolazi, a oko budno motri večnost”, zapisao je čuveni italijanski kompozitor Pučini, koji je za osnovu svojih Boema imao istoimeni roman Anrija Miržea, odnosno potresnu priču o veselim i mladim pariskim umetnicima koji, uprkos siromaštvu i bedi u periodu između dva svetska rata, ne gube veru u ljubav. Ostavši dosledan verizmu, Pučinija su zanimali samo živ čovek, njegov bol, sitne radosti, životne tragedije.

Boemi se izvode u okviru obeležavanja 160. godišnjice rođenja Đakoma Pučinija.

Večna Travijata

Večna Travijata, Verdijevo remek-delo sa nezaboravnim arijama zbog kojih se publika stalno vraća pozorištu, ponovo je na repertoaru u utorak, 11. decembra. I danas je ovo delo ostalo jedno od najpopularnijih i najčešće izvođenih ostvarenja takozvanog „gvozdenog” repertoara na svim operskim scenama sveta. Stekavši na sceni Opere SNP-a poseban značaj, ova i kod nas najizvođenija operska predstava (izvođena 155. puta), a to je postala zbog majstorskog jedinstva pevljive muzike, uvek aktuelnog ljubavnog sižea i raskošnog vizuelnog momenta. Libreto je napisao Frančesko Pjave, prema čuvenom romanu „Dama s kamelijama” Aleksandra Dime Sina, scenografiju je uradio Darijan Sokolić/Mileta Leskovac, kostime Ružica Nenadović Sokolić, koreografije Iko Otrin/Vladimir Logunov.

Pop Ćira i pop Spira, dva izvođenja u decembru

Komična opera Pop Ćira i pop Spira kompozitora i akademika Dejana Despića, na repertoaru je u četvrtak, 13. decembra, na sceni „Jovan Đorđević” s početkom u 19 časova. Opersko delo biće izvedeno prvi put u sezoni nakon što je u julu, na međunarodnom operskom festivalu Armel u Budimpšeti, ovenčano nagradom publike. Inspirisano istoimenim romanom Stevana Sremca, a prema libretu, adaptaciji i dramatizaciji Dejana i Vesne Miladinović, operu je režirala Ivana Dragutinović Maričić, prema rediteljskom konceptu Dejana Miladinovića. Diriguje Željka Milanović.

Novogodišnji koncert „Tri tenora-velika filmska avantura”

U petak, 28. decembra, Tri tenora-velika filmska avantura, scena „Jovan Đorđević”, 20.00

Nakon nezaboravnog koncerta „Rok opera” združeni sastav Novosadskog Big Benda i Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta vodi vas na romantično putovanje kroz najlepše teme svetske filmske muzike. Tri fantastična tenora uz instrumentalne soliste Orkestra Opere SNP-a, potpuno će osvojiti vaša srca muzikom iz čuvenih blokbastera, poput filmova „Život je lep”, „Ljubavna priča”, „Kazablanka”, „Kraljevi mamba”, „Misija”, „Cinema Paradiso”, „Kum”, „Prohujalo sa vihorom” i mnogih drugih nezaboravnih tema.

Filmska muzika kao zvučna podloga svakog kinematografskog ostvarenja sintetički je spoj književnog stvaralaštva, dramatične igre i muzike uz korišćenje svih tehničkih sredstava kako bi se stvorila iluzija stvarnosti. Filmski režiseri su uz pomoć muzike pojačali poruku filma, ali su u isto vreme stvorili i jedan sasvim novi pravac koji danas nazivamo filmska muzika i koji ima jednaku važnost kao i sama fabula filma. Današnja filmska muzika je evoluirala u prepoznatljivi muzički žanr i predstavlja nezavisno muzičko delo koje se pored upotrebe u filmu doživljava i kroz koncerte velikih simfonijskih i big bend orkestara.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a. Redovni popusti važe za opere: Boemi, Travijata i Pop Ćira i pop Spira.

RTV

Foto: snp.org.rs

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *