BAČKA PALANKA – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica otkrili su spomenik Kralju Petru I, koji je podignut povodom obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

– Kralj Petar Prvi je uvek bio prvi kada je bilo teško i prošao je sa srpskim narodom albansku golgotu. Milion i 200 hiljada Srba je poginulo u Prvom svetskom ratu, i naša deca treba da znaju o podvizima slavne stradalničke i oslobodilačke srpske vojske. Ovaj spomenik simbolizuje mnogo više od spomenika jednom vladaru. Neka nam bude svetionik i znak kuda i kako dalje da se krećemo, i podsetnik da treba da budemo ponosni na našu slavnu i časnu istoriju, na naše solunske doborvoljce i na mudrost naših predaka koji su doneli odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Inicijativu za podizanje spomenika podneli su prof. dr Svetozar Boškov i dr Predrag Vajagić, a u skladu sa odlukom Komisije za negovanje istorijskih tradicija na teritoriji opštine Bačka Palanka. Spomenik Kralju Petru I visine je oko 4,5 metara i postavljen je ispred zgrade opštine Bačka Palanka.