Otvoren 9. Memorijal ”Isidor Bajić”

NOVI SAD – Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju 9. Memorijala ”Isidor Bajić” koji se u Novom Sadu održava u organizaciji Muzičke škole ”Isidor Bajić” od 1. do 7. decembra 2018. godine. U okviru svečane ceremonije upriličen je gala koncertu Srpskom narodnom pozorištu, a nastupili su Lovre Marušić iz Hrvatske, nosilac prve nagrade i laureat 8. Memorijala i Aleksandar Ćermanović iz Srbije nosilac prve nagrade 4. Memorijala, u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra kojim je rukovodio Đanluka Marćano (Italija). Na programu su bili klavirski koncerti Sergeja Prokofjeva i Kamij Sen-Sansa.

– Ovo međunarodno pijanističko takmičenje spada u najvažnije događaje u našem gradu, ali i šire, kada je reč o umetničkoj muzici. Ove godine učesnici dolaze iz 29 zemalja sveta i slobodno možemo reći da Novi Sad time postaje svojvrstan centar klavirske muzike. Ono što posebno krasi ovaj događaj jeste njegova osnovna misija, a to je da znanjem obogati mlade muzičare, i da ih ohrabri na putu dosezanja vrhunske izvedbe. Memorijal ”Isdor Bajić” služi na ponos Novom Sadu i kao Evropskoj prestonici kulture, a muzička škola koja nosi ime našeg velikana, jedna je od najeminentnijih vaspitno-obrazovnih institucija čiji učenici i pedagozi dobijaju najznačajnija priznanja i po dobru pronose ime Novog Sada u svetu – nagalsio je Dalibor Rožić.

Deveti Memorijal okupiće 250 učesnika među kojima su pijanisti, dirigenti, profesionalni muzičari, mladi talenti iz Kine, Japana, Rusije, SAD, Ukrajine, Velike Britanije i drugih zemalja sveta.

Manifestacija posvećena učenicima i studentima klavira, klavirskim pedagozima, pijanistima, eminentnim muzičkim umetnicima, osonovana je 2002. godine u cilju podrške mladim pijanistima da ostvare pun potencijal na svom umetničkom putu.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *