NOVI SAD – Radoslavu Bebu Dabić sreli smo na jednom humanitarnom događaju na kojem je imala zadatak da sprema raznorazne slaniše i slatkiše, koje bi potom stručni žiri ocenjivao a nakon toga sve pripremljeno nosio u Dečije selo u Sremsku Kamenicu ili u Veternik, dečici ometenoj u razvoju. Beba je tada, praveći savršene delicije, uspevala da svaki put oduševi žiri i da često ponese neku od prve tri nagrade, a jedna je od retkih koja bi svoj recept rado podelila s vama, pričajući o njemu s tolikom slašću, da biste pojeli i Bebinu reč, a kamoli kolač.

Šta ako biste poželeli medenjak, po starom receptu naših baka, koje su ulagale ljubav, vreme i trud, kako bi svojim veštim ručicama umesile za svoju unučad? I šta ako bismo vam otkrili da iz Bebine kuhinje i danas dopire miris ove sveže pripremljene poslastice, najpopularnije baš pred novogodišnje i božićne praznike. A zašto baš ova zaslada…

Oduvek sam volela da mesim kolače, ali ljubav prema ovoj vrsti slatkiša dogodila se sasvim spontano. Kada sam otišla u penziju, sa nepunih 60 godina, odlučila sam da se oprobam na nekom kulinarskom takmičenju, koje je za temu imalo novogodišnje medenjake. Izvukla sam bakin stari recept čuvan u fioci i bacila se na posao. Ukus je oduševio tadašnji žiri, pobedila sam i tako su krenule moje prve porudžbine. Volim da kažem da me je hobi pronašao kako bi mi upotpunio penzionerske dane.

Koliko je vremena potrebno da se naprave medenjaci i kako se uopšte prave?

Njih izrađujete s ljubavlju, jer uloženo vreme ne možete da naplatite. Prvo morate da ih umesite ručno, jer drugačije ne može, pa da ih najranije sutradan vadite modlicama i pečete. Kada se ohlade, sledi šaranje takozvanom kraljevskom glazurom, od belanaca i šećera u prahu. To je najlepši deo posla i zahteva da pustite mašti na volju. Mene to opušta i dešava se mi se da se toliko zaradim, da ni ne primetim da je ponoć odavno prošla.

Šta koristite od materijala?

Trud i vreme. Osim toga, neophodni su i kvalitetni sastojci. Nema aditiva, konzervansa, što znači da imate garanciju užitka u zdravoj poslastici. Začini su ključni. Dodajem ih desetak, od tradicionalnih kao što su cimet i karanfilić do egzotičnijih, poput pimenta i anisa, a neke i ne mogu da vam otkrijem.

Šta vam Novosađani najčešće traže?

Pošto svaki medenjak ukrasim ručno, mušterije biraju oblik i boju, jestivu, naravno. Prilika diktira izgled pa su za svadbe to uglavnom srca, a za dečije rođendane crtani likovi. Kvalitetom kupce osvajate polako, mada mnogi očekuju popust na veču količinu ni ne shvatajući da je za 200 medenjaka potrebno minimum nedelju dana posla.

Gde se mogu naručiti najukusniji medenjaci?

To je najslađi pokon kojim možete da obradujete nekog sebi dragog ili sebe, na kraju krajeva. Oni vam neće opteretiti kućni budžet. Idealni su za sva slavlja, ne samo za Novu godinu. Porukom na medenjaku možete izjaviti ljubav, čestitati neki praznik, godišnjicu, useljenje… Dominacija društvenih mreža olakšava komunikaciju s mušterijama i one se javljaju putem FB stranice ili IG profila „Medenjaci Beba“.

Zagrizli smo ovaj preukusni slatkiš s likom Deda Mraza prepuštajući se čarima koje dopiru iz Bebine kuhinje, a vi na vreme naručite svoj medenjak, jer gužva pred praznike može vas ostaviti bez savršene arome koja dugo, dugo ostaje na nepcima.

Autor: Nikea Vučetić