NOVI SAD – Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je poslovnom forumu pod nazivom „Moj biznis u globalnom selu“ u organizaciji udruženja „Trg preduzetništva“ i Vojvođanskog projektnog centra. Poslovni forum održan je u hotelu „Šeraton“, a u uvodnom delu prisutnima se obratio i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

– Kao Grad trudili smo se da i u teorijskom delu sarađujemo sa privrednicima u okruženju i podržavamo ovakve konferencije, a naravno i da ih konkretnim koracima pomognemo kako bi se ideje razvile. Kroz naše programe i mere podržavamo dobre projekte kako u privredi, tako i u poljoprivredi. Pre svega tu bih istakao naš Akcioni plan zapošljavanja, koji je najveći u Srbiji što se tiče izdvojenih sredstava, i sumirajući utiske pred kraj godine, mogu reći da je oko 140 ljudi dobilo priliku da tim sredstvima započne sopstveni biznis. U poljoprivredi se fokusiramo na male proizvođače, pre svega tu mislim na organske proizvođače i proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom. Ove godine smo započeli edukacije poljoprivrednika i malih proizvođača u svim prigradskim mesnim zajednicama Grada Novog Sada kako bismo im pomogli da konkurišu za sredstva viših nivoa vlasti ali i fondova Evropske unije – rekao je Milorad Radojević poželevši svim učesnicima uspšešnu konferenciju.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković je naglasio da će sekretarijat i ove godine dodeljivati subvencije za kreativnu ekonomiju, ali i za žensko inovativno preduzetništvo.

-Mali proizvođači i svi oni koji ulaze u novi poslovni rizik moraju biti maksimalno podržani od strane Pokrajine i Republike, i zato smo danas ovde da saslušamo kako i na koji način možemo pomoći preduzetnicima da se njihova proizvodnja inovira, da se dodatno edukuju i da imaju mentoring i monitoring od strane relevantnih institucija – rekao je Đoković.

Organizatorka foruma Marija Radojčić je istakla da se danas mnogi bave preduzetništvom, ali da posustaju već posle prve godine kada se susretnu sa ozbiljnim barijerama. Ona je dodala da ovaj forum kroz pradavanja i konkretne primere iz prakse omogućava preduzetnicima da razvijaju i realizuju svoje poslovne ideje. Učesnicima foruma obratili su se predavači, vrhunski stručnjaci, priznati u svetu kao eksperti iz oblasti ekonomije, ali i ostvareni biznismeni sa ozbiljnim poslovnim dostignućima. Neki od predavača na poslovnom forumu su prof. dr Miodrag Zec, Branimir Brkljač i Dragana Đermanović.