Prihod Novosadskog sajma u poslednje dve godine veći od 1,2 milijarde dinara

NOVI SAD – U 2018. godini uspešno je realizovano 18 sajmova i izložbi u 63 sajamska dana. U Kongresnom centru je održano čak 198 događaja, a prostorni kapaciteti bili su zauzeti 260 dana.

– Prihod Novosadskog sajma u 2018. godini veći je za 15 miliona nego 2017. godine, koja je bila jedna od najuspešnijih u novijoj istoriji kompanije. Na 18 ovogodišnih sajmova, prvenstveno kroz sajamsku delatnost, kongresne aktivnosti i druge delatnosti prihodovano je 617.595.000 dinara –  rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković na godišnjoj konferenciji o poslovanju najstarije sajamske kuće u zemlji. Pored značajnog uvećanja prihoda, Novosadski sajam je ostvario i neto dobit od celih 24 miliona dinara. Kada se u obzir uzme i investiranje 33 miliona dinara u unapređenje poslovnih kapaciteta, ukupna dobit premašuje 57 miliona dinara, dodao je Cvetković.

Poslovni i finansijski uspeh Sajma imaju značaj i na širem planu.  Grad Novi Sad je, kao grad domaćin, od sajamskih aktivnosti ove godine prihodovao blizu šest milijardi dinara. S druge strane, sva poreska davanja plaćena ove godine iznose 167,5 miliona dinara. To su pare koje su sa Novosadskog sajma otišle u budžet Republike Srbije.

 – Reč je o vrlo značajnom poslovnom uspehu. Ako se 2017. i 2018. godina posmatraju zajedno, Novosadski sajam je imao prihod veći od 1,2 milijarde dinara, što je ukupno povećanje od oko 15 odsto za dve godine. Takođe, za dve godine čist profit veći je od 64 miliona dinara, a ukupna dobit premašuje 90 miliona. To nas ponovo pozicionira kao jednu od najuspešnijih gradskih kompanija. Finansijski rast omogućio je ulaganja u imovinu i unapređenje poslovnih kapaciteta, čime smo uvećali svoju tržišnu vrednost – kaže generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Ovu godinu, uz tri velika jubeleja, 95. godina postojanja, 85. godina Međunarodnog poljoprivrednog sajma i 130 godina ocenjivanja kvaliteta, obeležile su i dve nagrade za uspešno poslovanje. Kongresni centar je kao najbolji u Jugoističnoj Evropi, dobio međunarodno priznanje SEEbtm Award, dok je Privredna komora Srbije Kongresni centar „Master“ proglasila za jednog od najznačajnijih partera u realizaciji projekta Evropska preduzetnička mreža tokom proteklih deset godina.

U 2018. godini Sajam je posetilo oko 300.000 ljudi. Održano je 18 izložbi i priredbi koji su ukupno trajali 63 dana. U Kongresnom centru je priređeno je čak 198 događaja, a prostorni kapaciteti bili su zauzeti 260 dana.

Bolji rezultat nego u 2017. još je značajniji, ukoliko se uzme u obzir da je ove godine izostao Sajam automobila. Međutim, nove manifestacija su, kroz dodatno angažovanje prostornih kapaciteta, obezbedile veći profit – Sajam zapošljavanja, Sajam stvaralaštva seoskih žena, SEE IT Summit, dok će Forum dijaspore biti održan 27. decembra. Novosadski sajam je u 2018. unapredio partnerski organizovane događaje: Sajam za penzionere, Sajam mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja, Novosadski Oktoberfest, Sajam Nauka za privredu, a prvi put je održan i Novembar fest. Od ove jeseni, Hala 6 Novosadskog sajma je nova kulturna tačka grada u kojoj se u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom organizuju koncertna dešavanja.

U Kongresnom centru održano je šest novih događaja međunarodnog renomea. Među njima su Generalna skupština Saveta evropskih crkava, konferencija BalCCon 2018, Mekst, Serbia Hair Open, konferencija NS virtual i Grow IT.

– Organizatori su izuzetno zadovoljni i nastavićemo saradnju i u narednim godinama. Najznačajniji finansijski rast u ovoj godini ostvarila je kongresna delatnost praćena ugostiteljstvom. I ove godine nastavljena je bliska saradnja s Vladom Srbije, posebno s ministarstvima poljoprivrede i turizma, Pokrajinskom vladom, Gradom Novim Sadom i Generali osiguranjem Srbija – kaže Cvetković.

I u 2018. godini investirano je u stalnu imovinu kompanije. Najznačajnija ulaganju su u građevinske objekte i opremu, radi funkcionalnijeg i lakšeg sajamskog i vansajamskog zakupa. Investirano je u unapređenje sistema za upravljanje i nadzor, bežični internet, opremu za Kongresni centar, računarsku oprema i druge sisteme koji obezbeđuju konkurentnost u uslovima savremenog poslovanja. Ukupne investicije premašuju 33 miliona dinara.

Prvi put u istoriji Novosadskog sajma Poljoprivredni sajam imaće i Zemlju prijatelja i Zemlju partnera. U 2019. godini, 86. međunarodni poljoprivredni sajam biće održan od 11. do 17. maja. Na njemu će kao Zemlja partner nastupiti Italija, koja je istu titulu nosila i 2016, dok je 2015. na Poljoprivrednom sajmu bila Zemlja prijatelj. Kompanije iz Tunisa su prvi put u maju na Novosadskom sajmu nastupile ove godine. Sledeće, 2019, na Poljoprivredni sajam Tunis dolazi kao Zemlja prijatelj.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *