NOVI SAD – „Eco talk“ je projekat koji je proistekao iz želje članova udruženja „Zeleni Sad” da se javnost, sa akcentom na mlade, u većoj meri zainteresuje za pitanja iz oblasti zaštite životne sredine i ekologije. Ekološko udruženje Zeleni Sad osnovano je 19. avgusta 2013. godine u Novom Sadu. Udruženje je nevladino, nestranačko i neprofitno, osnovano na neodređeno vreme, čiji je cilj zalaganje za zaštitu, ekologiju i poboljšanje kvaliteta životne sredine, za koncept održivog razvoja, edukacije mladih u oblastima koje bi im koristile pri budućem zapošljavanju, podizanje svesti o očuvanju prirode, organizovanja aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih područja, kao i javno zalaganje za promenu navika u pogledu očuvanja prirode, promociju zdravog života, očuvanja kulturne baštine. Želja nam je da kroz naše aktivnosti i projekte motivišemo mlade da preuzmu inicijativu menjanja svesti prema sredini, prirodi i odnosima u njoj.

U poslednje tri godine smo realizovali sledeće projekte: Eko bojanka – kreativna ekologija, Eko bojanka II – Biodiverzitet, Eko bojanka III – Putujmo kroz vreme, Novosadska omladina za unapređenje ekološkog prava, Dan planete Zemlje, Vertikalna bašta, Eco Talk, Energetski kalendar, o kojima možete više pročitati na našem zvaničnom sajtu, kao i na facebook i instagram stranici Udruženja.

Projekat „Eco Talk“, koji je podržan od strane Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu, za cilj ima snimanje edukativne emisije o popularnom ekološkom problemu na teritoriji grada Novog Sada uz pomoć zainteresovanih studenata. Direktnim uključivanjem mladih, u kreiranje i realizaciju emisije, podstiče se njihovo interesovanje i želja za doprinosom u akcijama očuvanja kvaliteta životne sredine na način prijemčiv mladima, odnosno putem medija.

Prvi korak bio je „online“ konkurs, na koji su se prijavljivali zainteresovani studenti Univerziteta u Novom Sadu, na sledeće pozicije: producent, režiser i montažer, novinar-voditelj, scenarista, scenograf i istraživač u oblasti zaštite životne sredine i ekologije, kao i oni koji žele da motivišu ljude da se uključe u istraživanje putem anketiranja. Posle nedelju dana, na sastanku u prostorijama udruženja sa učesnicima, razgovarali smo o gorućim temama u gradu i dali predlog sa deset potencijalnih tema na glasanje. Izabrana je tema „Deponije i reciklaža“. Usledila je priprema koncepta za emisiju, pozivanje gostiju, biranje lokacije i nabavka stvari potrebnih za snimanje emisije.

Dana, 1.11.2018, projekat „Eco Talk“ je ušao u finalnu fazu, počeli smo sa snimanjem emisije u Kameničkom parku. Gosti emisije bili su dr Snežana Maletić, docent na departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta, Danijela Jankov, PR menadžer JKP „Čistoća“, i Vanja Petković, predsednik udruženja „Čepom do osmeha“. Još jednom im se zahvaljujemo što su izdvojile vreme i bile deo (naše) „eco talk“ priče.

Ovim putem bismo želeli da obavestimo sve građane, da u emisiji „Eco Talk“ imaju priliku da vide premijerne snimke novonastalih deponija na teritoriji Grada Novog Sada, nikada predstavljene od strane civilnog sektora. Takođe, u emisiji ćete čuti na koji način od smeća možete da napravite solarni panel, kao i na koji način možemo da recikliramo kod kuće, kao primer dobre prakse naših sugrađana. Zajedno možemo da menjamo svest i čuvamo našu životnu sredinu „jer je ne čuvamo samo za nas, već i za generacije koje dolaze. Ona nam omogućava da živimo na ovoj planeti.“

Snimanjem ove emisije smo ispunili naša očekivanja i objedinili mlade, reciklažu, deponije i brigu o životnoj sredini. Krajnji cilj našeg projekta je da što više ljudi pogleda emisiju i uključi se u borbu za očuvanje životne sredine, jer promene kreću od pojedinca. Ukoliko ste zainteresovani da u 2019. godini predstavimo emisiju i projekat u Vašim medijima, obavestite nas do 15. januara 2019. godine, kako bismo dogovorili saradnju.