NOVI SAD – Na vanrednoj konferenciji za novinare, koju je organizovalo JKP „Vodovod i kanalizacija“, a povodom restrikcija vode zbog radova na priključenju cevovoda na Žeželjevom mostu, novinarima su se obratili Miroslav Jelečanin, rukovodilac Službe distribucije i proizvodnje vode i Marko Veličković, rukovodilac Službe projektovanja i realizacije.
Jelečanin je istakao da su radovi na povezivanju čvorišta na izvorištu Petrovaradinska ada planirani te da se sada radi povezivanje novog dovodnika koji ide preko novog Žeželjevog mosta.
– Povezivanje čvorišta iziskuje dosta vremena i dok traju radovi usrkaćeni smo za 25 odsto sirove vode, odnosno 300 – 350 litara u sekundi, što je i dovelo do restrikcija u vodosnabdevanju. Preko Žeželjevog mosta ide 2/3 vode s Petrovaradinske ade, a preko mosta Duga 1/3 sirove vode, što znači da smo izgubili veliku količinu vode. Trenutno, s izvorišta Ratno ostrvo dobijamo 650 litara, a s Petrovaradinske ade 200 litara u sekundi, dok količina vode u redovnim okolnostima iznosi 1.100 litara. Radove na oba gradilišta izvode treća lica te dinamika radova, kao i njihov završetak, ne zavise od nas – objasnio je Jelečanin.
Prema rečima Marka Veličkovića, trenutni radovi se izvode jer se cevovod na privremenom demontažnom mostu uklanja zbog demontiranja mosta, a u rad pušta novi cevovod preko novog Žeželjevog mosta.
– Veći deo posla je završen, ali ostaje najkompleksniji deo kada treba u dve tačke da prevežemo i zamenimo sve zatvarače, kako bi sistem bolje funkcionisao. Radimo pod pritiskom i trudimo se da što pre završimo. Krajnji rok za završetak radova je 18. decembar, ali nadamo se da će biti završeni i ranije – zaključio je Veličković.
Iz gorenavedenih razloga JKP „Vodovod i kanalizacija“ prešlo je na restriktivan režim vodosnabdevanja i takav režim ostaje na snazi do završetka radova.