ZAGREB – U Hrvatskoj se i danas održava samit Centralnoevropske inicijative (CEI) kojem prisustvuje nekoliko premijera i zvaničnika država članica, a Hina prenosi da su mađarski premijer Viktor Orban i predsednica rumunske vlade Viorika Dančila otišli pre završetka sastanka na vrhu. Hrvatska agencija navodi da je u ponedeljak u Zagreb stiglo petoro premijera i zvaničnika, ali da su Orban i Dančila otišli pre završetka sastanka na vrhu, kao i da iako najavljen, na samit nije došao bugarski premijer Bojko.

Ovim dvodnevnim samitom u Zagrebu Hrvatska završava jednogodišnje predsedavanje regionalnom inicijativom 18 zemalja, a ključne teme su, kako se navodi, bezbednost i ekonomija.

Hrvatski premijer Andrej Plenković se obratio prilikom otvaranja samita poručivši da su pitanje bezbednosti i migracije glavne teme ovog samita. Kada je reč o migracijama, Plenković je istakao da je efikasan samo sveobuhvatni pristup, regulisanje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije i dodao da je od ključne važnosti saradnja sa članicama Evropske unije i Fronteksa.

Tanjug