NOVI SAD – Nakon što je Martinin otac napravio modnu liniju u Bugarskoj, koja je vrlo popularna međ’ tamošnjim ženama, ćerka Martina donosi odluku da ga nasledi i pokaže kako modni biznis uspešno može da se razvije i u Novom Sadu. I to kakav!

Baš pred novogodišnje praznike, posetili smo njen modni studio „Madam M“ na uglu Kosovske ulice i Milovana Glišića, kako bismo videli ko je ta devojka o kojoj se po gradu priča da vas prvo dočeka osmehom i ljubaznošću pa tek onda izvrsnom haljinom.

Tako i bi.

Martina i njena desna ruka Slavica Andrejević prvo vam skuvaju kafu pa vas tek onda uvedu u svoj čarobni svet nežnih, elegantnih haljina, poput onih iz bajki. Ili još lepših.

U ovom poslu smo tek godinu dana, ali za to vreme uspele smo da ceo grad zna na koja vrata treba da pokucaju kada je izbor haljina u pitanju. I ne samo to, razmišljale smo o zanemarenim ženama i dosta nam je više malih veličina i kineske garderobe za mršave! Mi kreiramo za savršeno-nesavršene žene!

Po čemu ste to specifične?

Šijemo modele veličina od 36-60, jedine u gradu, tako da i one malo krupnije- reč debela ne postoji u našem rečniku – mogu obradovati sebe divnom haljinom ili možda pantalonama i sakoom u kojima neće izgledati toliko punačko.

Kako je to izvodljivo?

Sve je kod nas moguće, imamo vredan i talentovan tim ljudi i svoju radionicu u kojoj možemo da vam sašijemo sve što ste osmislili, ujedno vas savetujući da li je to dobar izbor za vas i vašu građu. Nekad mi sa strane bolje vidimo nego što vi sebe zapažate u ogledalu. Uvek ćete ovde prvo dobiti savet, predlog pa tek onda ostvarenje sna.

Šta biste nam preporučili da obučemo za doček?

Šljokice.  Pa opet šljokice. Ciklamu i zelenu boju. Skoro smo prodale 11 zelenih haljina u istom danu! Model „sirena“ je najpopularniji. Još nije kasno da posetite našu modnu kuću i pronađete nešto za sebe.

Koje materijale koristite u izradi savršenih hajina?

Samo one kvalitetne. Ovih drugih imate ionako na svakom ćošku. Za proizvodnju vaše zamisli potrebno nam je od 3-7 dana, ali ako ste baš u stisku s vremenom, dogovorićemo se da to bude i brže. Izlazimo u susret rado, a kada radite sa ženama – naučite da nemoguće lako postane moguće!

Koja haljina je najzahtevnija za sašiti?

Definitivno  su to venčanice, pošto zahtevaju najviše pažnje, vremena, materijala, detalja. Najlakše je raditi sa ženama koje znaju šta hoće. Srećom, Slavica i ja imamo izvrsnu komunikaciju s njima te uspevamo  da im probudimo maštu i stvorimo stilizovanu damu. To nijedna obična haljina koja nije krojena po meri ne može da učini od žene. Izraz na njihovim licima kada obuku ono što im je saliveno – neprocenjiv je.

Moram da spomenem i veličinu vaše kabine, žene će shvatiti zašto.

Imamo najveću kabinu u gradu, istina, što je vrlo bitno jer komotno može da stane i krupna žena u nju i da joj bude prijatno i udobno, da se raskomoti, popije kafu, i isproba svoju bajku. Na kraju krajeva, mi postojimo da im bajku i kreiramo.

 

Razgovarala: Nikea Vučetić