Severni pol 22 stepena topliji od Srbije!

BEOGRAD – Srbija i Grčka sinoć su bile hladnije od Severnog pola i područja oko njega. Laponija i Skandinavija, gde se prirodno očekuje da u ovo doba godine caruju debeli minusi, sneg i led, bile su toplije od Srbije i okoline, a jug Grčke bio je hladniji od severa Skandinavije. Na Severnom polu bilo je neverovatnih 10 stepeni u plusu, dok su se Srbija i okolina ledile na minus 12 stepeni Celzijusovih.

Kako meteorolozi objašnjavaju, za ovo potpuno “klimatasko ludilo” kriva je ledena vazdušna masa iz Sibira. Đorđe Đurić, meteorolog iz “Weataher2Umbrellla”, rekao je za “Blic” da je prethodne večeri i noći bilo toplije na severu Skandinavije nego na jugu Grčke.

“Znatno je bilo toplije u Laponiji i iznad arktičkog kruga nego u Srbiji i na našem području. Ledena vazdušna masa iz Sibira, a pod uticajem veoma snažnog anticiklona, prodrla je preko istočne Evrope, Panonske nizije, oblasti Karpata i našeg područja sve do južnih predela Balkana, odnosno do severnih predela Grčke i do obalnog područja Crnog mora, pa sve do bugarsko-turske granice i dalje do juga”, objašnjava Đurić.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *