BEOGRAD – Kamion humanitarne pomoći u vidu hrane, koji je poslala humanitarna organizacija „28. jun“ stigao je sinoć u Gračanicu i Novo Brdo, dok brod sa medicinskom humanitarnom pomoći vrednom 700.000 dolara, poslat od strane ove organizacije, u Solun stiže 2. januara, a odatle će krenuti ka Kosovu i Metohiji. Na danas održanoj konferenciji za medije, direktorka 28. juna za Balkan Aleksandra Trifunović, rekla je novinarima da je pomoć dopremljena u okviru akcije „Dogodine u Prizrenu“ te da su namirnice raspoređene narodnim kuhinjama u Novom Brdu i vrtiću u Gračanici.

„Кao nastavak aktivne podrške našem narodu na Кosovu i Metohiji, ne samo pred međunarodnim institucijama, već i na samom terenu, realizujemo projekat Dogodine u Prizrenu. Isti podrazumeva pomoć u hrani koja je juče u poslepodnevnim časovima utovarena u vrtić  Đurđevak u Gračanici, a zatim narodnoj kuhinji u Novom Brdu. Кamion hrane uspeli smo da pošaljemo uz pomoć dobrotvornog fonda Čovekoljublje mitropolije Crnogorsko primorske. Veliku zahvalnost dugujemo našoj braći iz Crne Gore, koja prepoznavši ozbiljnost situacije na Кosmetu, ulaže sve svoje napore da se pomoć dostavi do našeg naroda. Pomoć u medicinskoj opremi, u Solun stiže već 2.januara, a podela Božićnih poklona kreće odmah zatim. Održali smo događaje na svakom kontinentu, podižući svest o Srpskom kulturnom nasleđu na Кosovu i Metohiji, jer je ono naš dragulj i naše biće“, poručila je Trifunović.

Rad humanitarne organizacije „28. jun“ podržala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a zamenica direktora Slađana Marković Stojanović takođe se obratila novinarima na današnjoj konferenciji i tom prilikom zahvalila „28. junu“ na pomoći koju pružaju srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„Pomoć koja je pristigla je vrlo značajna i dobrodošla. Zdravstvena zaštita na prostoru Kosova i Metohije iako funkcioniše, to je u otežanim uslovima pa je zato zdravstvena humanitarna pomoć koja stiže od ove organizacije na prostor severa Kosova i Metohije posebno značajna. Ogromnu zahvalnost 28. junu dugujemo i zato što se aktivno angažuju u promociji ljudskih prava a posebno prava Srba na KiM i u regionu. „28. jun“ može da računa na podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju kada je reč o svim institucionalnim pitanjima“, istakla je Marković Stojanović koja je u ime Kancelarije za KiM pružila podršku radu ove organizacije i na njihovom angažovanju u Ujedinjenim nacijama, gde se njeni predstavnici takođe bore da prikažu teške uslove u kojima žive Srbi u južnoj srpskoj pokrajini.

Humanitarna organizacija „28. jun“ je multinacionalna organizacija koja se bavi humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom. U maju 2018. godine postala je prva dobrotvorna organizacija iz bivše Jugoslavije kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama. Osnovana je 2011. godine, a  registrovana 2012. godine u Kanadi kao neprofitna organizacija. Kroz različite projekte koji su realizovani prikupljeno je više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara.