BEOGRAD – Skup pod nazivom „To je naša životna sredina: podeli, pokaži da  ti je stalo i uključi se“ održan je sa ciljem da se promoviše veće učešće javnosti u procesima donošenja odluka u oblasti životne sredine.

Timovi volontera iz mreže Arhus centara uključili su predstavnike iz Kragujevca, Niša, Novog Beograda, Novog Sada i Subotice, zatim Pokreta Gorana iz Sremskih Karlovaca i Solagro tima iz Beograda, koji su prezentovali učesnicima skupa aktivnosti i promotivne kampanje kako bi se unapredio javni dijalog u rešavanju ekoloških problema.

Učesnici su pogledali dokumentarni film ,,Plastični okean”, režisera Krega Lesona, koji ukazuje na štetno dejstvo plastike koja dospeva u okean, rastavlja se na čestice koje privlače otrovne materije i zatim ulaze u lanac ishrane.

Tokom uvodnog obraćanja, Džon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji je rekao: ,,Najbolja rešenja za izazove u životnoj sredini mogu se postići ukoliko sve zainteresovane strane daju svoj doprinos. Održiva životna sredina je ona koja omogućuje privredni rast uz poštovanje prava za zdravu i bezbednu životnu sredinu i ovaj koncept je moguć ukoliko postoji otvoren dijalog sa civilnim društvom“.