PODGORICA  – Više državno tužilaštvo potvrdilo je rešenje Osnovnog državnog tužilaštva, kojim je odbačena prijava protiv mitropolita Amfilohija zbog krivičnog dela – povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Tužiteljka Olivera Ražnatović je, kako prenosi Pobjeda, uvidom u spise odbila pritužbu Crnogorskog pokreta kojom je zahtevano preispitivanje rešenja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od 12. oktobra.

Ona je u svojoj odluci navela da je utvrdila da je Osnovno tužilaštvo “predmetno rešenje donelo u skladu sa zakonom”. Istakla je i da Crnogorski pokret ima pravo da “preduzme gonjenje prijavljenog u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja podnošenjem optužnog predloga Osnovnom sudu u Podgorici”.

Crnogorski pokret je u oktobru dostavio pritužbu Višem tužilaštvu u Podgorici podsećajući da su tužbu podneli zbog izjava mitropolita Amfilohija u intervjuu Vijestima 5. avgusta, ali je tužilaštvo odbacilo, uz obrazloženje da nema osnovane sumnje da je Radović počinio krivično delo za koje ga terete, niti bilo koje drugo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo smatra da u izjavi Radovića: “U narodu i sad kažu – pusti ga, tako se ponaša jer nije kršteno. Onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima”, nema ništa sporno.

Tanjug

Foto: jutjub