NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića. Na sastanku u Gradskoj kući oni su razgovarali o modalitetima buduće saradnje u oblastima privrede, kulture i sporta. Sagovornici su se posebno osvrnuli na značaj Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF 2019 koji će biti promovisan na Univerzitetu u Novom Sadu, a koji će od 9. do 16. februara 2019. godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Reč je o najvećem sportskom olimpijskom festivalu za mlade sportiste koji je u sastavu Evropskog olimpijskog komiteta. Gradonačelnik Vučević je istakao da Novi Sad, a posebno kao Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, prepoznaje značaj projekata međunarodnog karaktera koji doprinose povezivanju gradova i regiona, kao i ukupnom društvenom razvoju. Zvaničnici su se složili da mladi predstavljaju izuzetan kapacitet svake zajednice i da njihov aktivizam doprinosi pozitivnim promenama. Oni su ocenili da je veoma značajno to što je festival ”Exit” uvrstio Jahorinu na mapu svojih dešavanja, jer to dodatno doprinosi uspostavljanju čvršćih veza i podstiče dalju saradnju.

Tokom susreta ocenjeno je da je snažna ekonomija osnovni preduslov napretka u svim važnim oblastima i izrazili volju da logistički podrže uspostavljanje tešnje saradnje kako na polju privrede i turizma, tako i na nivou univerziteta, kulturnih i sportskih ustanova i organizacija.