NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, danas je u Izdavačakoj kući „Prometej“ uručila prestižnu književnu nagradu „Dejan Medaković“ Aleksandru Đuričiću za knjigu „Čuvarkuće –udovice pisaca“ u izdanju „Samizdat B92“.

Čestitajući u ime Pokrajinske vlade laureatu na velikoj književnoj nagradi, sekretar Dragana Milošević je apostrofirala značaj još jednog jubileja, 29 godina od osnivanja jednog od najvećih domaćih izdavača, koji se odnedavno nalazi i u novom poslovnom prostoru, Izdavačkoj kući „Prometej“, jer upravo je ona ta koja je osnovala nagradu „Dejan Medaković“ i upravo je ova izdavačka kuća čuvar našeg kulturnog identiteta, tradicije, jezika i pisma.

„U želji da nastavite sa bogatim edicijama i izdanjima, koje su obogatile naše kulturno nasleđe, želim da naglasim da će Pokrajinska vlada i nadalje biti siguran partner u mnogim vašim projektima“ istakla je Miloševićeva uoči zvaničnog uručenja nagrade Aleksandru Đuričiću.

U ime grada Novog Sada prisutne je pozdravio gradonačelnik Miloš Vučević, a o značaju same nagrade govorio je osnivač i direktor IK “Prometej“ Zoran Kolundzija. On je podsetio da je nagrada „Dejan Medaković- za dugo pamćenje“ osnovana 2008. godine u čast akademika Dejana Medakovića, koji je u našoj izdavačkoj kući objavio 38 autorskih knjiga. O nagradi, svake godine odlučuje žiri u sastavu dr Draško Ređep i dr Boško Suvajdzić i Radovan Popović.

Autor i dobitnik Aleksandar Đuričić, zahvalivši se na izboru za svoju pravu nagradu je rekao da delo “Čuvarkuće – udovice pisaca” su feljtoni, koje je pisao, inspirisan ispovestima i neotkrivenim pričama udovica iz života naših proslavljenih pesnika.

Kao dugogodišnji novinar, urednik i publicista Đuričić je obradio nepoznate delove biografija, zanimljive, dramatične, dirljive, poetične i javnosti malo poznate detalje iz života poznatih pisaca, i to kroz razgovore s njihovim udovicama. Tako su se u ovoj knjizi našle ispričane „iz prve ruke” priče životnih saputnica, koje nam osvetljavaju živote Borisava Pekića, Mome Kapora, Antonija Isakovića, Libera Markonija, Milorada Pavića, Mirka Kovača, Mike Oklopa, Oskara Daviča, Đorđa Lebovića i Petra Krdua.