NOVI SAD – Povodom izložbe Saborna crkva u Tabanu. Tragom nestale srpske varoši u Budimu koja je u toku u Istorijskom muzeju Budimpešte, u sredu, 30. januara 2019. godine u 18.00 sati u Tekelijanumu, Veres Palne 17, Budimpešta, biće održana promocija knjige Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu. Na promociji pozdravnu reč će uputiti otac Zoran Ostojić, dok će o knjizi govoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Kosta Vuković, kustos Muzeja srpske pravoslavne eparhije Budimske u Sentandreji, dr Vladimir Simić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dr Daniela Korolija Crkvenjakov, konzervator Galerije Matice srpske.
Delovi nekadašnjeg ikonostasa budimske katedralne crkve Svete Trojice, rasformiranog i sklonjenog iz crkve pre njenog rušenja 1949. godine, nalazili su se pod krovovima različitih objekata Budimske eparhije, a o izgledu ikonostasa je svedočila samo arhivska fotografija iz fonda Istorijskog muzeja grada Budimpešte. Zahvaljujući projektu koji je Galerija realizovala u saradnji sa Muzejem srpske pravoslavne eparhije Budimske i Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture sada se u potpunosti može sagledati ikonografska celina i slikarska veština Arsenija Teodorovića. Kao rezultat projekta nastala je izložba na kojoj su predstavljene 73 sačuvane i konzervirane ikone Arsenija Teodorovića, kao i monografska publikacija Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu. Istraživanja arhivske građe, istorijskih okolnosti za Srbe u Budimu tokom XVIII i XIX veka, kao i paralela u umetnosti tog vremena, doveli su do značajnih saznanja o istorijatu srpske katedrale u Budimu i stila i uzora kojima se inspirisao Arsenije Teodorović, jedan od najznačajnijih srpskih slikara na prelazu iz baroka u klasicizam. Novi podaci su sistematizovani u monografiji autora dr Vladimira Simića sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mr Koste Vukovića iz Muzeja srpske pravoslavne eparhije Budimske i dr Branke Kulić iz Galerije Matice srpske.
Realizaciju projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Autonomne Pokrajine Vojvodine, uz blagoslov i podršku vladike budimskog, Lukijana (Pantelića).
Za sve dodatne informacije možete se obratiti dr Danieli Koroliji Crkvenjakov na 021 48 99 019 i 063 11 03 047.
Galerija Matice srpske, Trg galerija 1, 21000 Novi Sad