NOVI SAD – Orijentalnu poslasticu koju povezujemo s grčkom kulturom, iako ima nekih naznaka da je bosanskog porekla, svi volimo da jedemo, naročito kada nam naprave naše bake i mame, ali odnedavno u Novom Sadu možete po vrlo povoljnoj ceni i kupiti baklave – domaću proizvodnju iz kuhinje vredne Marine Antonijević i njenog supruga Zokija, koji joj je snaga, oslonac i partner u ovom slatkom zločinu.

Kada smo čuli da su u naš grad stigle bakLOVEice, uputili smo se u Futošku ulicu, ne bi li smo se lično uverili zbog čega su Novosađani poludeli za ovim slatkišem, mož’š misliti, od kora, šećera i vode. Ulazimo u moderno opremljen lokal, za pultom nas dočekuje vlasnica Marina, zgodna plavuša nasmejanih okica koja ljubazno služi mušterije, suprug Zoki koji nam prepričava kako su došli na ideju da otvore porodični biznis i ćerka Sofija koja je baš taj dan osmislila šareni preliv za omiljenu baklavu, a iza stakla nam se „smeše“ ovi raznobojni deserti raznih vrsta – oreo, carska, ferero, rafaelo, čoko- višnja, čizkejk, snikers, i tako ukupno 12 ukusa.

Ideja se rodila tako što smo skupljali prilog za bolesnu sugrađanku, devojčicu Nađu, ne bi li pobedila tumor; Marina je pravila baklave, ja sam ih raznosio, a od prodaje smo donirali novac. Ljudi su se brzo raspitivali za naš ukusni proizvod te je ova radnja logičan sled događaja.

Bračni par Antonijević se bavi muzikom, nastupajući sa svojim bendom „Mediteraneo“, a posao s baklavicama su otpočeli u želji da unesu radost i harmoniju, pokazavši nam da ljubav može da se pretoči u izvrstan biznis – onaj u kojem svaki član familije ima svoj zadatak. Marina da pravi, Zoki da radi dizajnira, devojčice Sofija i Andreja da dekorišu i degustiraju, a svi zajedno da pevaju!

Skladna porodica nam još otkriva:

U ovom našem kolaču u osnovi je baklava, ali ne tradicionalna. Kremovi i punjenje su jedinstveni. Izdozirana je količina materijala, što znači da nije tipično slatka. Favoriti su Ferrero i Kinder. Nabavljamo kvalitetne kore koje su ručno pravljene, specijalnih dimenzija i debljine, sastojke kao što su lešnik, badem, orah, vrhunskog kvaliteta, posebne čokolade, domaće džemove koji sami pravimo, kao i karamelu. No, ipak najvažniji je pristup – s puno ljubavi i pažnje baklava s pravom nosi naziv LOVE (ljubav) u svom imenu!

Zanimalo nas je koliko vremena treba da se napravi tepsija baklavica.

Pravimo danas za sutra, oko 24 sata je neophodno da bi bila ukusna, mekana i savršena. Sama priprema dugo traje. Inače, sve one mogu biti i posne.

Pakovane u savršene kutijice, tri ili šest komada, možete ih nositi na poklon jer dekorativno spremljene deluju sasvim prigodno da obradujete baku, deku, ili pozovete devojku na prvi sastanak.

I da – uverili smo se, nisu ovo samo kore, šećer i voda – Marinine bakLOVEice kao da nose čaroliju ljubavi u sebi, pa kad ih zagrizete nema šanse da se ne vratite po još!

 

Autor: Nikea Vučetić