BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije.

“Zahvaljujući našim izvanrednim kadrovskim potencijalima i bescarinskom izvozu, kako u Rusku Federaciju tako i u zemlje Evropske unije, mi imamo jedinstven potencijal da postanemo odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije”, poručila je Brnabićeva na prvom digitalnom dijalogu Srbije i Rusije, koji je organizovan u sklopu posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Novak: Rusija spremna da poveća snabdevanje Srbije gasom

Rusija je spremna da poveća snabdevanje Srbije gasom, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak, tokom posete ruske delegacije Beogradu.

“Srbija je naš dugoročni partner, koji ne samo što dobija gas, već se kroz njenu teritoriju sprovodi transport gasa. Sada je to oko 350 miliona kubnih metara gasa. Razmatra se mogućnost povećanja obima transporta u budućnosti”, rekao je Novak novinarima.

Godine 2017, kako je naveo, potpisan je protokol između Rusije i Srbije o proširenju infrastrukture za transport gasa.

“To je pre svega domen samih srpskih kompanija, a mi smo, zauzvrat, spremni da povećamo obim snabdevanja gasom ukoliko se potpisani plan u potpunosti primeni”, zaključio je ministar Novak.

Saradnja srpskih i ruskih visokotehnoloških kompanija je, napominje, od izuzetne važnosti za Srbiju, a posebno je značajno, kako kaže, što su neke od najinovativnijih ruskih kompanija, kao što su na primer “Rosatom” ili “Kaspersky” još ranije pokazale interesovanje za poslovanje u Srbiji.

Tanjug

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima