BERLIN – Donji dom britanskog parlamenta ubedljivom većinom je odbio dogovor o Bregzitukoji je vlada premijerke Tereze Mej postigla sa Evropskom unijom, a Dojče vele piše o četiri četiri moguća scenarija koja bi mogla da uslede – od “tvrdog” Bregzita do ostanka u EU.

“Odgovornost svakog od nas je u ovom trenutku ogromna pred istorijsku odluku koja će odrediti budućnost naše zemlje generacijama”, izjavila je konzervativna premijerka Tereza Mej uoči glasanja.

Te velike reči nisu nimalo pomogle: čak 432 poslanika glasala su protiv njenog predloga ugovora sa EU kojim se uređuje Bregzit dok su je podržalo svega 202 poslanika.

Premda parlament broji 650 stolica, Terezi Mej je trebala prosta većina koja iznosi 318 glasova. Naime, sedmoro poslanika irske republikanske partije bojkotuje parlament, dok pravo glasa nemaju četvoro predsedavajućih i četvoro onih koji broje glasove.

Severnoirski unionisti, koji podržavaju vladu Tereze Mej, takođe se protive dogovoru u sadašnjoj formi jer je u njega uključen i zaštitni mehanizam poznat pod pojmom “bekstop”.

Tanjug