BEOGRAD  – Međunarodna humanitarna organizacija „28. jun“ obradovala je mališane iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji  božićnim paketićima i time završila projekat „Dogodine u Prizrenu“ koji je započela pre tri meseca.  Članovi ove organizacije iz dijaspore od novembra  prikupljaju poklone, a  lokalni timovi na Balkanu veći deo januara proveli su dostavljajući hiljade poklona srpskoj deci na širom regiona.

„U Srbiji smo  najviše paketića podelili na Kosovu i Metohiji, u  južnom delu opštine Kuršumlija, i u naseljima većinske srpske populacije. U Krajini, naši timovi su posetili opštine Kistanje i Knin, kao i druga okolna sela. U Republici Srpskoj smo se fokusirali na Banja Luku,a u Crnoj Gori smo pomagali porodicama u Podgorici. Škole i crkve su korišćene kao primarni distributivni centri, a svaka dostava je putem naših društvenih mreža bila ispraćena na dnevnoj bazi“, izjavio je član ove organizacije Sava Vojinović.

U okviru svog projekta  „Dogodine u Prizrenu“, , humanitarna organizacija 28. jun je imala više humanitarnih akcija od kojih su najvažnije predavanje peticije za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, a koja je imala 150.000 potpisa, Ujedinjenim nacijama, održana su tri govora pred ovim telom u kojima su postavljena pitanja u vezi sa vođenjem diskriminatorne politike protiv Srba na Kosovu, organizovani su događaji na svakom kontinentu za podizanje svesti o svakodnevnim poteškoćama sa kojima se susreću Srbi na Kosovu i Metohiji. Takođe, ova organizacija je uspela da se izbori sa blokadom nametnutom od strane kosovskih vlasti na uvoz hrane iz Srbije i dostavila božićne poklone srpskoj deci sa Kosova i Metohije i širom regiona.

Ove nedelje očekuje se da  u Klinički centar Niš stigne kontejner medicinske opreme vredne 700.000 dolara koja će biti raspoređena širom regiona i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

Humanitarna organizacija „28. jun“ je multinacionalna organizacija koja se bavi humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom. U maju 2018. godine postala je prva dobrotvorna organizacija iz bivše Jugoslavije kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama. Osnovana je 2011. godine, a  registrovana 2012. godine u Kanadi kao neprofitna organizacija. Kroz različite projekte koji su realizovani prikupljeno je više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara.