NOVI SAD – Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, šesti put za redom, Srpska pravoslavna crkva i Mesna zajednica Sremska Kamenica organizovale su plivanje za Bogojavljenski krst. Nakon liturgije koja je održana u Hramu rođenja presvete Bogorodice, krst je spušten do Dunava nadomak stadiona „Fruškogorac“, a zatim je zamenik gradonačelnika Srđan Kružević, zajedno sa predsednikom Mesne zajednice Sremska Kamenica Ljubomirom Lasicom, osveštani ledeni krst položio u Dunav.

– Današnji događaj je pored, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave, Vojske, Žandarmerije okupio i veliki broj građana i to pokazuje da naš narod poštuje tradiciju i prijateljske odnose i da ima svetlu budućnost. Danas je preko 100 hrabrih i časnih momaka i devojaka uskočilo u Dunav, među njima i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetičanin, na koga sam ponosan i za koga sam navijao, najbrži je bio Marko Vučković koji je pobednički izneo krst, ali važno je istaći da su svi učesnici pobednici i da zaslužuju iskrene čestitke-izjavio je Srđan Kružević.

Časni krst ima posebnu simboliku, cilj plivanja za njega na Bogojavljenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti tom rekom. Ove godine za Bogojavljenski krst, plivalo je preko 100 učesnika, od toga 3 žene, a razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Marko Vučković pripadnik Specijalističke jedinice Žandarmerije