NOVI SAD – Radnici propalih društvenih preduzeća, koji su tužili firme za neisplaćene zarade, uprkos pravosnažnim presudama, uglavnom ostaju bez svog novca, jer su firme otišle u stečaj ili se nalaze u predstečajnom postupku. Da situacija bude još gora, na naplatu im stižu i sudski troškovi koje nemaju odakle da namire. Nakon što su 2013. dobili otkaz u preduzeću “Bačka put”, braća Milan i Dragan Jež iz Srbobrana, tužili su firmu. Proces je trajao duže od 4 godine, presuđeno je u njihovu korist, ali novca nema, jer je “Bačka put” u predstečajnom postupku.

“Imamo pravosnažnu izvršnu presudu, ja imam na dva miliona i 200 hiljada, brat na dva miliona i 100.000, međutim, firma je rekla da nema od toga ništa. Ja sam se razboleo 201. godine, od 2017. u novembru sam u penziji, i nije mi ni radni staž povezan te četiri godine, tako da dobijam umanjenu penziju”, kaže Milan Jež.

Ne samo da novac nisu videli, već su u obavezi da plate troškove veštaka, sudskih kamata, ali i da vrate naknadu koju su nakon otkaza dobijali od Nacionalne službe za zapošljavanje. Milan, koji je 80 odsto invalid, mora da plaća i alimentaciju.

“Baš sam bio besan, hteo sam da idem i da štrajkujem glađu, tamo da vidim šta da radim, ne znam, ja ne mogu da živim. Najveći mi je problem što ne mogu deci da pošaljem pare”.

U “Bačka putu”, koja je privatizovana 2005., da bi šest godina kasnije privatizacija bila raskinuta, kažu da potraživanja radnika nisu sporna, i ona su svrstana u treću klasu neobezbeđenih poverilaca.

U toj klasi ukupna dugovanja su blizu 20 milijardi dinara, a najveći deo je prema bankama, kažu u Bačka putu. Slamka spasa je Plan reorganizacije preduzeća, usvojen u decembru, koji bi na snagu mogao da stupi u maju, prema kojem, dužnicima sleduje jedan odsto potraživanja.

RTV (Branimir Kozarov)