NOVI SAD – Predstavnici Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas, odnosno nacionalnog istraživačkog instituta ”I. M. Gubkin” i Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta posetili su danas Rektorat Univerziteta u Novom Sadu, a potom su se odazvali i prijemu koje je za njih priredio gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, u Svečanom salonu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

“Planiramo danas da potpišemo sporazum o saradnji sa Novosadskim Univerzitetom u smislu usavršavanja stručnjaka iz sfere industrije. Takođe potrebna je veća saradnja na društvenom planu, između naših univerziteta i država”, rekao je Rektor Univerziteta za naftu i gas Viktor Georgijevič Martinov.

Prvi prorektor 255 godina starog Sanktpeterbuškog rudarskog univerziteta profesorka Natalija Vladimirovna Paškijevič istakla je da već imaju saradnju sa Beogradskim Univerzitetom i da aktivno vrše pripremu kadrova za kompaniju NIS.

“U ovom momentu na našem fakultetu studira 10 studenata iz Srbije, a imamo i studenti iz preko 60 zemalja sveta”, dodala je.

Tanjug