BEOGRAD –Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da treba raditi na novom bilateralnom sporazumu kojim bi se otklonila sva otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske, a koja su bila i uslovljavajuća za Srbiju u pristupnim pregovorima sa EU i Poglavlju 23″, te da se tim povodom početkom ove godine očekuje sastanak radne grupe koja je formirana posle prošlogodišnjeg sastanka ministara pravde dve zemlje, do koga je došlo posle više godina.

“Verujem da će rezultat biti nacrt sporazuma koji će moći da se stavi pred obe vlade i da ćemo biti u prilici i da ga usvojimo. Suština je da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za ratne zločine. Da se ne kažnjavaju samo Srbi, a da oni koji su počinili zločine nad Srbima prolaze nekažnjeno”, istakla je Kuburović za Tanjug.

Ona je ukazala da već nekoliko godina, posebno od donošenja hrvatskog Zakona o zaštiti podataka, koji je praktično suspendovao sve bilateralne sporazume, izostaje saradnja Hrvatske u procesuiranju ratnih zločina, dok se u drugim oblastima pravna pomoć između Srbije i Hrvatske odvija bez problema.

Tanjug