NOVI SAD – U cilju očuvanja kulturnog nasleđa Novog Sada, Iriga, Beočina i Sremskih Karlovaca pozivaju se građani da ispričaju svoje priče “nezvanične istorije” ovih opština. Fondacija “Novi Sad 2021″raspisala je javni konkurs “Šetnje kroz nasleđe” kroz koji poziva građane da sesvojim idejama, ličnim doživljajima i kreativnim pogledom na nasleđe uključe u oživljavanje specifične istorije ovih naselja, onih intimnih, lokalnih, nezvaničnih. Prijave na konkurs otvorene su do 21. februara. Na konkursse mogu prijaviti svi zainteresovani građani koji žele da ispričaju priču grada ili njegovog dela kroz šetnju, performans, predstavu, izložbu, fotografiju, događaj u sopstvenom prostoru i slične alternativne forme.

Ideja koja stoji iza ovog konkursa jeste proširivanje razumevanja kulturnog nasleđa izvan zvaničnog istorijskog prikaza, i prepoznavanje, vrednovanje i tumačenje svakodnevnog života, intimnih istorija i lokalnih priča. Pokretanjem ovakvih “šetnji kroz nasleđe” građani se podstiču da predstave priče iz lične vizure o zanimljivim mestima, likovima i događajima koji čine nezvaničnu istoriju grada Novog Sada i okolnih opština, uključuju se u promišljanje kulture, kulturne raznolikosti i načina života u ovim mestima.

Sredstvima opredeljenim za realizaciju konkursa biće podržano ukupno 15 projekata, od kojih će 10 biti realizovano na teritoriji Grada Novog Sada i 5 na teritoriji Zone 021 (opštine Irig, Beočin i Sremski Karlovci). Za svaki projekat opredeljena su bespovratna sredstva u iznosu do 120.000,00 dinara (bruto). Za vreme trajanja javnog konkursa svim zainteresovanima biće omogućene individualne konsultacije sa edukatorima koji će im pomoći da uobliče svoje projektne ideje.Zainteresovani za konsultacije mogu dostaviti kontakt podatke najkasnije do 5. februara slanjem imejla na adresu konkurs@ns2021.rs. Sve dodatne informacije kao i potrebnu dokumentaciju možete potražiti na zvaničnom vebsajtu Fondacije “Novi Sad 2021”.

RTV