BEOGRAD –Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i lider Srpske narodne partije, izjavio je da sporazumi potpisani tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina, imaju ogroman značaj za Srbiju.

“Sporazum koji sam potpisao sa ‘Rosatomom’ o korišćenju nuklearne energije u mirne svrhe, otvara novo i značajno polje saradnje koja će u velikoj meri uticati na budućnost Srbije. ‘Mirni atom’ se danas koristi u medicini, poljoprivredi, industriji…”, rekao je Popović u intervjuu za današnji “Alo”.

On kaže da je, takođe, potpisao sporazum sa ruskim “Roskosmosom” o korišćenju ruskih satelita za potrebe srpske poljoprivrede, telekomunikacija, bezbednosti; sa Ministarstvom veza Rusije, koje je lider u digitalizaciji ruske državne uprave; s ruskim inovacionim kampusom i Univerzitetom Skolkovo, koji je jedan od najvažnijih ruskih centara za razvoj mladih inženjera i startapova; sa ruskom državnom korporacijom “Roseti” o razvoju inovacija u elektroenergetici; kao i sporazum sa ruskom Agencijom za strateške inicijative, Ruskim venčurnim fondom i kompanijom “Vrb inovacije”.

Tanjug, Alo

Foto: srbija.gov.rs